Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rada pro ministra Kalouska

Nad skandálně benevolentním přístupem českého státu k podnikání v hazardu se začínají stahovat mráčky. Senát minulý týden odmítl, aby Sazka a spol. dostávaly darem stamiliony v podobě odpočtu z daně.

Fotografie: Právě jsem se vrátil ze sněmovny. (Hušák v Sazka Areně) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Fotografie: Právě jsem se vrátil ze sněmovny. (Hušák v Sazka Areně) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Nad skandálně benevolentním přístupem českého státu k podnikání v hazardu se začínají stahovat mráčky. Senát minulý týden odmítl, aby Sazka a spol. dostávaly darem stamiliony v podobě odpočtu z daně. K tomu připočtěme razantní vystoupení čtyřicítky měst, která nechtějí, aby se v jejich teritoriu rozmáhaly herny proti vůli radnic. Na cestě k evropskému normálu musí ale kritici českého hazardního ráje svést ještě zatraceně těžký boj.

Dar pro Sazku

Podívejme se ale na příběh nyní Senátem odmítnutého zákona od začátku.

Sazka, největší tuzemský provozovatel hazardu, má problémy. Všichni víme, že před několika lety postavila v Praze hokejovou halu, málo z nás už to, že její cena včetně úroků z úvěrů se vyšplhala zhruba na devatenáct miliard korun. Hlavním majitelem Sazky je Český svaz tělesné výchovy a asociace, které sdružuje, žijí hlavně z peněz Sazky, tedy přesně řečeno z povinných odvodů pro veřejně prospěšné účely. Loni to mělo dělat skoro miliardu korun.

Jenže Sazka splácí za hokejovou halu každý rok skoro půlmiliardu a peněz pro sportovní svazy se jí nedostává. Sportovci se tedy začali bouřit. Osud mocného šéfa Sazky Aleše Hušáka je v jejich rukách a on se snaží hrozbu vyhazovu odvrátit. Proto loni zalobboval u poslanců a pokusil se získat přísun dalších peněz. Sociální demokrat Josef Smýkal navrhl novelu zákona, přilepil ji – jak je často zvykem – k jinému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].