Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zelená očista

Ropné, automobilové a elektrárenské společnosti ovládá nervozita, že zůstanou mimo hru, a proto zintenzivňují investice do obnovitelných zdrojů a biopaliv.

Ropné, automobilové a elektrárenské společnosti ovládá nervozita, že zůstanou mimo hru, a proto zintenzivňují investice do obnovitelných zdrojů a biopaliv. Současný rámus kolem klimatických změn už začíná připomínat ohranou písničku. Německo se jako hostitelská země letošního summitu G8 snaží přimět svět, aby se dohodl, jak dále postupovat po roce 2012, kdy vyprší platnost Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Evropa chce globálně prosadit velmi vysoké cíle, ty se ovšem nelíbí Americe, a Washington proto navrhuje samostatné kolo jednání mezi státy, které mají na vypouštění plynů největší podíl. A už se ozývají ochránci životního prostředí s kritikou, že se USA snaží vše odsunout na vedlejší kolej. Jako by se opakoval scénář z roku 2001, kdy vše nakonec vyústilo v americké odmítnutí kjótských závazků.

Závěr, že se nic nezměnilo, by však byl chybný. Za posledních šest let se postoje značně posunuly, a to zejména mezi firmami.

Časy se mění

Klimatické změny byly pro podniky ještě donedávna jen velmi mlhavým pojmem. Platilo, že planetu zničil průmysl, a proto by měl za důsledky také zaplatit. Škody, které údajně způsobil, však byly pro mnohé společnosti těžko viditelné, a proto raději tvrdily, že k žádným změnám nedochází.

To však patří minulosti. Podniky se dnes předhánějí, jen aby co nejpřesvědčivěji prokázaly své zelené cítění. Příčinu lze zčásti hledat právě v Americe a ve velmi rychlém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].