Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Ze dvou hlavních událostí tohoto týdne – ztracená neexistující Anička a příjezd existujícího amerického prezidenta – jsme si vybrali tu druhou.

Marek Švehla • Autor: Respekt
Marek Švehla • Autor: Respekt

Vážené dámy a pánové,

ze dvou hlavních událostí tohoto týdne – ztracená neexistující Anička a příjezd existujícího amerického prezidenta – jsme si vybrali tu druhou a nabízíme vám jednak komentář o česko-amerických vztazích, dále okénko do života amerických republikánů a konečně analýzu Bushova angažmá v Iráku od kolegů z The Economist (rubrika Zahraničí). Příznivci ryze domácích dramat pak mohou nalistovat stranu 4, kde si přečtou příběh bezdomovce, kterého pardubická nemocnice převážela místo v sanitce na náklaďáku. Jde o pozoruhodnou story, byť s trochu jiným vyzněním, než se nám zpočátku zdálo. I autor tohoto editorialu cítil z prvních zpráv pobouření, jak se tady, v nitru EU, zachází se sociálně slabým občanem. Nakonec ale převládly jiné pocity s tím, že vlastně člověk by se jako klient zdejšího sociálního systému neměl moc prožívat. Naopak viděno očima obyvatele běžného asijského či afrického státu se panu Skřivánkovi dostalo naprosto luxusní lékařské péče s dobrým koncem. V rubrice Téma můžete číst výsledek cesty našeho reportéra Jáchyma Topola na slovinsko-italské pomezí. Tam v horách před devadesáti lety skončily boje o horské průsmyky, v nichž umíralo nejvíc vojáků v dějinách českého bojového nasazení.

Dále vás chceme informovat, že po osmnácti letech se rozhodl z Respektu odejít Zbyněk Petráček. Kromě toho, že jsem Zbyňka poznal jako zapáleného redaktora a precizního stylistu s encyklopedickými znalostmi, vnímal jsem ho také ve zvláštní roli neklidného kolegy, který je vlastně pořád tak trochu na odchodu, byť zkušenější pomrkávali, že to je od Zbyňka jen hra. Teď už to hra není a redakce mu přeje vše dobré. Byl opravdu zážitek s ním pracovat.

Budeme velmi rádi, pokud si uděláte čas, vyplníte čtenářskou anketu (je na straně 15) a výsledek nám pošlete zpět. A konečně, od ctěné Unie vydavatelů ČR jsme podruhé za sebou získali titul Časopis roku (víc na našem webu).

Inspirativní čtení přeje

Marek Švehla

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2007 pod titulkem Editorial