Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Skeptici se šinou do středu

Angela Merkelová nechtěla jenom zachránit ústavu. Na začátku svého předsednictví vzrušeně prohlašovala, že „musíme Evropě dát duši“.

Evropská unie zřejmě zůstane v očích svých obyvatel ještě nějaký čas nepochopitelným strojem svěřeným do rukou profesionálně se tvářících mechaniků.

Angela Merkelová nechtěla jenom zachránit ústavu. Na začátku svého předsednictví vzrušeně prohlašovala, že „musíme Evropě dát duši“. Kancléřce se její první úkol nejspíš podaří, i když novinové titulky typu Blair odmítl evropskou ústavu tomu na první pohled neodpovídají. S tou duší to ale bude horší. Evropští mechanici se nicméně už teď usmívají – až se v červnu sejdou nad svými technickými plány, podaří se jim nejspíš dohodnout, jak svůj vymazlený mechanismus vylepšit.

Nechci slevu zadarmo

V posledních dnech totiž jednání o budoucnosti evropské ústavy spějí ke kompromisu. Čtete-li dnes v novinách Blairovy výroky, že ústava není nutná, dozvídáte se pouze, že se britský předseda vlády nepodepíše pod nic, co se bude ústava jmenovat. Pokud se ale stejný text nazve třeba Návod k použití Evropské unie, nebude s ním mít problém. Britští politikové, a je jedno, jestli to jsou labouristi nebo konzervativci, musí totiž vždy řešit rozpor mezi pragmatickou nutností neocitnout se v Evropě na vedlejší koleji a silným protiunijním naladěním veřejného mínění. Britská vláda se potřebuje vyhnout referendu, věří, že se jí to po odstranění symbolů státnosti z dohadovaného textu podaří, a Tony Blair je natolik týmový hráč, že se před brzkým předáním moci svému nástupci Gordonu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].