Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ženy a bohatství národů

Muži s oblibou říkají, že řídí svět. Není to iluze. V politice po celém světě nadále ovládají většinu vlád a zákonodárných sborů.

Fotografie: Propast mezi muži a ženami - Autor: Graf The Economist • Autor: Respekt
Fotografie: Propast mezi muži a ženami - Autor: Graf The Economist • Autor: Respekt

Muži s oblibou říkají, že řídí svět. Není to iluze. V politice po celém světě nadále ovládají většinu vlád a zákonodárných sborů. V ekonomice hrají první housle ve správních radách a zastávají většinu nejlépe placených míst. Ženy naopak vykonávají nesrovnatelně větší díl veškeré neplacené práce doma. Jistě, některé části tohoto obrázku se mění: podíl žen na pracovní síle je výrazně vyšší než o generaci dříve a v některých zemích je dnes na vysokých školách více studentek než studentů. Přesto stále žijeme ve světě mužů.

A také ve světě nehospodárném. Série několika studií z poslední doby konstatuje, že kdyby placenou práci vykonávalo více žen, svět by na tom byl lépe. Více se takto zajisté mrhá v chudších zemích než v zemích bohatých.

Zpráva Hospodářské a sociální komise OSN pro Asii a Tichomoří zveřejněná minulý týden dospívá k závěru, že diskriminace na základě pohlaví a konkrétně omezování pracovních příležitostí pro ženy stojí tento region 42 až 47 miliard dolarů ročně. Mezi účastí mužů a žen na trhu práce je zde zcela běžná 30% až 40% propast. Špatná situace ve vzdělávání dívek přijde na dalších 16–30 miliard dolarů. A tyto ekonomické náklady ještě nezohledňují násilí páchané na ženách a dostupnost zdravotní péče.

Ovšem ženy jsou nedoceněné i v bohatých zemích. Stačí se podívat na rozdíl v míře zaměstnanosti mužů a žen v Americe, Japonsku a v západní Evropě, podobně jako to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].