Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bez distribuce je underground

Teprve třetí pražská a devátá česká projekce filmové adaptace kultovního románu českého undergroundu …a bude hůř od Jana Pelce se koná v útulném prostoru s několika stoly připomínajícím větší obývák.

Fotografie: Příběh putování depresivním životem bez cíle... - Autor: Dan Muller • Autor: Respekt
Fotografie: Příběh putování depresivním životem bez cíle... - Autor: Dan Muller • Autor: Respekt

V čítárně občanského sdružení Unijazz bylo minulé pondělí rušněji než jiné večery. Teprve třetí pražská a devátá česká projekce filmové adaptace kultovního románu českého undergroundu …a bude hůř od Jana Pelce se koná v útulném prostoru s několika stoly připomínajícím větší obývák. Před pár týdny se tenhle snímek na berlínském filmovém festivalu promítal čtyřikrát před stovkami diváků, na pražské promítání se víc než takových čtyřicet lidí nevejde.

Způsob distribuce filmového přepisu bestselleru, kterého se za posledních patnáct let prodalo na 120 tisíc kusů, je opravdu netradiční. Film se bude promítat z 16 mm kopie výhradně po hospodách, rockových klubech a festivalech. Například v dubnu bude po třináct večerů k vidění v alternativním holešovickém prostoru La Fabrika.

Báječná léta pod zemí

Nápad uvádět film výhradně mimo kina se zrodil v hlavě ostříleného producentského matadora Čestmíra Kopeckého. Plán popasovat se s Pelcovou předlohou měl už někdy na začátku 90. let, tehdy ale z projektu sešlo. O dobrých deset let později získal o látku zájem režisér Petr Nikolaev a dohodl se s Kopeckým na společném financování. Film byl po téměř tříletém shánění peněz natočen ve značně spartánských podmínkách. Tříapůlmilionový rozpočet by stačil leda tak na desetinu průměrného českého celovečerního filmu. Autoři proto vsadili z velké části na studentský štáb a na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].