Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Bismarck žen a rodiny

Má sedm dětí, přitom stačila vystudovat dvě vysoké školy a je ministryní spolkové vlády.

Fotografie: Ursula von der Leyenová - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Ursula von der Leyenová - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Má sedm dětí, přitom stačila vystudovat dvě vysoké školy a je ministryní spolkové vlády. To by ještě vcelku odpovídalo „klidné síle“ německé CDU. Jenže na to, že se stará o klidný rezort – rodina, senioři, ženy, mládež –, stačila již udělat řádný rozruch.

Svým voláním po státní účasti na výstavbě jeslí a mateřských školek zamotala mnohé navyklé stereotypy. Kam se ztrácí význam rodiny a tradiční domácí výchovy? To že je hlas křesťanské demokratky? Je to hlas Ursuly von der Leyenové. A získává si čím dále více občanů i politiků.

Silná žena Angely Merkelové. Nová hvězda CDU. Polarizuje. Žene ostatní před sebou. Svými návrhy štěpí konzervativce i republiku. Tak píší německá média. Ani ta si ještě neporadila s termínem „konzervativní feminismus“, který von der Leyenová razí. Začněme právě jím.

Z očí do očí

Uchovat hodnoty v moderním světě. V tom vidí význam konzervatismu Ursula von der Leyenová, čímž se nikterak nevymyká navyklým šuplíkům. I v rodině si cení hodnot, jako je převzetí zodpovědnosti za druhého, vzájemné spolehnutí se na sebe.

„Ale na rovinu, prosím,“ dodává k těmto zásadám, když v interview popisuje feministickou složku svého termínu. V její mateřštině to vyzní názorněji: Aber bitte auf Augenhöhe! – „Z očí do očí“, doslova „Ve výši očí“. Jsou oči rodičů a dětí stejně vysoko? Jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].