Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vážení, máte problém

Jsme v San Franciscu na konferenci AAAS, největší vědecké organizace světa.

Fotografie: Žije vůbec někdo na jihu? (Larry Page loni v Las Vegas) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Žije vůbec někdo na jihu? (Larry Page loni v Las Vegas) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Hrozen lidí přetéká ze sálu na chodbu, leckdo se staví na špičky a pokouší se otevřenými dveřmi zahlédnout aspoň kousek promítacího plátna. Uvnitř by nepropadl ani špendlík – sedí se nejen na židlích, ale i na každém kousku volné podlahy mezi nimi. Jsme v San Franciscu na konferenci AAAS, největší vědecké organizace světa.

Ne všichni však chtějí být uvnitř. Cestu ze sálu si davem razí rozzuřená žena. „Kdo by těm nesmyslům věřil,“ říká nahlas. Za ní se z reproduktorů linou termíny, jež vrhá do publika přednášející: energie vakua, zrychlující se expanze kosmu. „Asi je nábožensky založená,“ komentuje ženin demonstrativní odchod člověk, který stojí vedle mě.

Ponechme stranou, že smířit vědy o vesmíru s náboženstvím není zase tak těžké (mezi astronomy a kosmology je řada věřících), a všimněme si něčeho jiného. Konference, která je vlastně jakýmsi obřím festivalem vědy určeným nejen badatelům, ale i podnikatelům a veřejnosti, se koná každý rok; sekce věnovaná nejhlubším záhadám kosmu se přitom vždy těší obrovskému zájmu. Přesto ji organizátoři z nepochopitelných důvodů letos umístili do jednoho z nejmenších sálů.

Že by to bylo jedním z projevů určitého problému? V jiném, mnohem větším sále se ten problém pokusil pojmenovat jistý slavný muž.

Investujme do robotů

Když mu bylo dvanáct, postavil si inkoustovou tiskárnu z lega. Na univerzitě se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].