Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Demokracie v Číně za sto let

Čína vyvíjí vlastní demokracii, která není v rozporu se socialistickým zřízením. Tak pravil minulé pondělí premiér Wen Ťia-pao.

Fotografie: Střílet se bude, jednat ne. (Tibetští uprchlíci na nepálské hranici) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Střílet se bude, jednat ne. (Tibetští uprchlíci na nepálské hranici) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Čína vyvíjí vlastní demokracii, která není v rozporu se socialistickým zřízením. Tak pravil minulé pondělí premiér Wen Ťia-pao. Můžeme tomu věřit? Musíme. Takový systém totiž nevznikne dříve než za sto let. Je prý nutné zvládnout obrovský ekonomický růst a zajistit sociální spravedlnost pro všechny.

Premiérovo vyjádření otištěné ve stranickém deníku Žen-min ž’-pao jasně přebilo výroky téhož Wen Ťia-paa z téhož dne. Když zahajoval výroční zasedání parlamentu, hovořil nejenom o vytváření harmonické společnosti a hospodářském růstu, ale též o zlepšování životního prostředí i snižování emisí, což jsou nová a zajímavá témata. Jenže parlamentní agenda hraje v komunistické Číně skutečně druhou ligu.

Prolomit soukromé tabu

Agenda parlamentu je složena z diskusí a schvalování zpráv o práci vlády za loňský rok, dále z nových legislativních návrhů a z hospodářského plánu na rok 2007. Politice se bude věnovat až říjnový sjezd poslanců, který se zaměří na ideovou platformu a obměnu kádrů. I tak se ale už teď naskýtá několik zajímavých bodů.

V centru pozornosti je především zákon o soukromém vlastnictví, proti kterému už dříve protestovali skalní komunisté, takže byl stažen z jednání. Letos ale zřejmě projde. Málokdy se totiž stává, že by uniformní parlament nepřijal něco, co už bylo zařazeno na program schůze. Hlasování o soukromovlastnickém zákonu je na programu 15. března.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].