Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Na skútru do kasina

Když americký prezident George Bush ve své řeči o stavu Unie oznámil, že Amerika se bude zbavovat svojí závislosti na ropě, neodpustil si týdeník The Economist jízlivou poznámku, že je skutečně lepší vrátit se k alkoholu (Bush je, jak známo, vyléčený alkoholik).

Když americký prezident George Bush ve své řeči o stavu Unie oznámil, že Amerika se bude zbavovat svojí závislosti na ropě, neodpustil si týdeník The Economist jízlivou poznámku, že je skutečně lepší vrátit se k alkoholu (Bush je, jak známo, vyléčený alkoholik). Etanol by se totiž měl stát hlavním palivem pohánějícím žíznivá americká vozidla. Americká vláda to sice zatím ještě neříká tak veřejně jako Evropa, trend je ale patrný: řeči o tom, že nelze šetřit přírodu a zároveň ekonomicky růst, začínají být nemoderní na obou stranách Atlantiku.

Biopaliva a vodík

Snižování americké závislosti na ropě a zemním plynu s sebou nese i dvě zásadní otázky. Totiž jak se nahrazování paliv projeví na stavu ekonomiky a jak napomůže zlepšení životního prostředí. Spalování na uhlík bohatých paliv s sebou nese rizika nejen pro globální změnu klimatu, ale také pro lidské zdraví a ekosystémy. Jedním z důsledků rostoucí dopravy je fotochemický smog a zvýšená koncentrace agresivního přízemního ozónu, který způsobuje dýchací problémy, snižuje výnosy plodin a poškozuje lesy. Kromě toho fosilní energetika obohacuje biosféru dusíkem, což plíživě mění charakter ekosystémů.

Otázku snižování závislosti ekonomického růstu na ropě je nezbytné vnímat ve dvou rovinách, které ve své řeči zmínil i Bush. První spočívá v zajištění zdrojů elektřiny pro domácnosti a firmy. Průměrná americká domácnost dnes žije díky nepřetržité dodávce elektřiny v blahobytu, který by vile ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].