Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Příběh generála Vojtěcha Luži a jeho syna Radomíra je důležitou kapitolou dějin druhého odboje. Více v knize „V Hitlerově objetí – kapitoly z českého odboje“, která právě vychází.

Fotografie: Radomír Luža • Autor: Respekt
Fotografie: Radomír Luža • Autor: Respekt

Radomír Luža: V Hitlerově objetí – kapitoly z českého odboje, přeložil Tomáš Vrba, Torst, 540 stran

Příběh generála Vojtěcha Luži a jeho syna Radomíra je důležitou kapitolou dějin druhého odboje. Velitel legionářského kulometného oddílu v bitvě u Zborova a vášnivý sokol se mezi válkami vyšvihl až do hodnosti divizního generála, který byl v době zářijové mobilizace velitelem II. armády. Po okupaci začal spolupracovat s generálem Eliášem a odbojovou organizací Obrana národa, na konci války se stal velitelem proslulé Rady tří.

Protektorátní četníci ho zastřelili v říjnu 1944 při cestě na partyzánskou základnu. Jméno Vojtěcha Luži je v historických kruzích známé, horší je to s jeho synem Radomírem. Ten se totiž po únoru 1948 zapojil do aktivit československého exilu ve Francii a posléze ve Spojených státech. Tam také vyšly před čtyřmi lety v originále tyto vzpomínky na odbojovou spolupráci s jeho otcem, které byly za oceánem nominovány na Pulitzerovu cenu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2006 pod titulkem Kulturní tip