Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Filmaři dostali přidáno

Ministerstvo kultury bude příští rok hospodařit s částkou skoro o čtvrtinu vyšší než letos. Jde o revoluci? Ani náhodou.

Ministerstvo kultury bude příští rok hospodařit s částkou skoro o čtvrtinu vyšší než letos. Jde o revoluci? Ani náhodou.

Příští rok půjde ze státního rozpočtu do kultury bezmála osm miliard korun. Tak rozhodla Poslanecká sněmovna minulou středu. To je zhruba o 1,3 miliardy korun víc než letos. Jenže do částky se započítává i mimořádných 592 milionů na opravy Národní knihovny a Národního muzea. Nyní jde na kulturu 0,66 % z celkového objemu rozpočtu, v příštím roce to bude asi 0,7 %. K vysněnému jednomu procentu máme tedy pořád daleko. Navíc odečteme-li výdaje na církve, propadne se rozpočet ještě daleko hlouběji. Určitá změna k lepšímu tady přesto je. Ale jak pro koho.

Loni vypadal boj o peníze na kulturu dramaticky. Vítězslav Jandák avizoval, že se spokojí s pouhým zastavením propadu rozpočtu ministerstva, a reálné zvýšení pro jistotu nepožadoval. Poslankyně Táňa Fišerová pak pohrozila, že rozpočet nepodpoří, pokud sněmovna nedá alespoň o sto milionů navíc na podporu živého umění, tedy zvláště grantů pro nezávislé akce. A nátlak slavil úspěch.

Dá si ještě někdo medvěda?

Letos ve sněmovně nikdo nehrozil a nebylo to jenom tím, že rebelující poslankyně už v jejích lavicích nesedí. Tlak na systematickou nápravu financování kultury totiž vyvinula odborná veřejnost, která už ví, že poslanci se sami od sebe o problémy kultury skoro nezajímají a reagují pouze na silné podněty od svých voličů, spolků, občanských iniciativ, a v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].