Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kůň coby znak pokroku

Zemědělská půda je v České republice ve špatném stavu. Utěšit nás může snad jen to, že podobné problémy má skoro celá Evropa.

Fotografie: Spálit naftu, vyrobit hnojiva – nešlo by to jednodušeji? - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Spálit naftu, vyrobit hnojiva – nešlo by to jednodušeji? - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zemědělská půda je v České republice ve špatném stavu. Utěšit nás může snad jen to, že podobné problémy má skoro celá Evropa. Zaznělo to na semináři o ochraně zemědělské půdy, který se nedávno konal v Bruselu. Pohled do historie přitom ukazuje, že by nás neuspokojivý stav unikátního systému, který nám poskytuje obživu, neměl nechávat v klidu.

Většina předešlých civilizací zanikla, protože provedla něco s půdou. Například indiánská kultura Anasaziů, která žila na pískovcovém Coloradském plató; někdy kolem roku 1250 indiáni opustili svá puebla, dílem vyhynuli, dílem se odstěhovali do nových oblastí, kde založili jednodušší a menší společnosti.

Ke kolapsu vedl patrně celý řetěz příčin a následků. Indiáni si nejprve vykáceli lesy, čímž se připravili o energetickou základnu, pak jim přívalové deště odnesly část orné půdy. Následovaly vzájemné souboje o tenčící se zdroje a do toho přišel suchý klimatický výkyv, který je vyhnal z území o celkové ploše několika Českých republik.

Hrozí něco podobného i nám? Znepokojivé skutečnosti tu bezpochyby jsou: tenčící se zásoby fosilních paliv, klimatické změny, okolnost, že 42% zemědělské půdy ČR je ohroženo erozí. Přitom se na rozdíl od indiánů nemáme kam odstěhovat, všude už někdo žije.

Zoo v půdě

Kilogram půdy má aktivní povrch o ploše mnoha set metrů čtverečních. V objemu jednoho květináče najdeme víc různých mikroorganismů, než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].