Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Vadí vám kamery v ulicích?

Do českých a moravských měst dorazil fenomén sledovacích systémů, který může dost podstatně změnit náš život.

Do českých a moravských měst dorazil fenomén sledovacích systémů, který může dost podstatně změnit náš život. Vadí vám tato hra na velkého bratra? – Tak zněla otázka navazující na článek Vaše městečko se dívá v Respektu č. 42/2006. Tady jsou některé odpovědi.

Až vám jednou pomůžou

Já osobně s kamerami souhlasím. Důvod je jednoduchý – kdyby jeden lidský život byl díky nim zachráněn, jedno ztracené dítě nalezeno, jeden trestný čin odhalen a jeden pachatel díky nim usvědčen, ztracený fotoaparát nalezen, dopravní nehoda včas spatřena… a tak bych mohl pokračovat. Kdo volá po ochraně soukromí, ten snad jednou názor změní, až mu právě kamery jednou pomůžou.

Iki

Pěkné, ale…

Já mám s kamerami ve městě Brně úžasné zážitky. Jsou opravdu téměř všude, což je pěkné. Jenže problém je, když v Denisových sadech se kamera stáčí na pár mačkající si ruce na lavičce, zatímco mládence se lžičkami a jehlami nevidí. Policisté přijedou zkontrolovat mladé lidi sedící na schodech kostela (je pravda, že se jeden prošel po okraji sloupu), ale mladíky, kteří buší do zavřených vrat staré radnice a pochodují po automobilech, nezastaví nikdo. Neříkám, že kamery v mnohém nepomohly a že jako takové jsou špatné, jenom by bylo dobře, kdyby policisté na nich hledali to, co je závažné.

Utopenec

Lemplové

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].