Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Ve snaze zvýšit bezpečnost a zabránit možným teroristickým útokům zakázaly letecké společnosti s okamžitou platností cestujícím brát si s sebou na palubu letadla lahve s jakýmikoli tekutinami. Média přinesla zprávu, že soud v Iráku odsoudil k smrti Saddáma. Česko se rozhodlo otevřít své velvyslanectví v Afghánistánu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ve snaze zvýšit bezpečnost a zabránit možným teroristickým útokům zakázaly letecké společnosti s okamžitou platností cestujícím brát si s sebou na palubu letadla lahve s jakýmikoli tekutinami. Média přinesla zprávu, že soud v Iráku odsoudil k smrti Saddáma. Česko se rozhodlo otevřít své velvyslanectví v Afghánistánu. Tento čin je urážkou a porušením našich společných mezistátních dohod, komentovala mluvčí rakouských zelených Eva Glawischnigová rozhodnutí českých úřadů kolaudovat jadernou elektrárnu Temelín bez ohledu na nespokojenost zdejších i zahraničních expertů s jeho bezpečností a bez ohledu na fakt, že v šest let starých mezivládních dohodách český premiér Miloš Zeman Rakušanům slíbil, že dokud budou existovat expertní námitky proti bezpečnostním nedostatkům Temelína, neuvede ho Praha do komerčního provozu. Noviny informovaly, že na Austrálii udeřilo tisícileté sucho. Vytrvalý déšť zvedl hladiny řek. Agentura OSN pro životní prostředí dospěla na své konferenci v Nairobi k závěru, že povodně, které v roce 2002 poničily řadu historických budov a památek v Česku a nechaly po sobě škody za 75 miliard korun, zavinilo globální oteplování. Poklady nevyčíslitelné hodnoty jsou ohroženy stoupající hladinou oceánů, záplavami a bouřemi, sdělila veřejnosti Agentura OSN ve své zprávě. Sociální demokraté navrhli přesunout palivové dříví do levnější, pětiprocentní sazby DPH. Prezident republiky Václav Klaus pověřil i druhým pokusem o sestavení vlády předsedu ODS Mirka Topolánka a vyjednávání o vládě se tak po čtyřměsíčním marném úsilí vrátilo na počátek. Na aukci moderního umění v Praze byl za rekordní 2 miliony 700 tisíc korun prodán obraz Zdeňka Sýkory Linie č. 100. Oděvní podniky Prostějov zavřely své továrny v Konici a Brodku. Ve snaze pomoci ženám v těžké situaci zakoupilo česko-německé sdružení JANA sanitku a začalo ji i s gynekologem pravidelně posílat na lékařské prohlídky žen a dívek zaměstnaných v nočních klubech západočeského pohraničí.

Po pěti letech shánění finanční pomoci se skupině nadšenců podařilo zachránit hroutící se augustiniánský klášter v Pivoni u Domažlic. Tak přímo bych to neformuloval, odpověděl nový brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) na otázku Mladé fronty, která se ho poté, co vyšlo najevo, že nastupující šéf brněnské radnice neumí žádný světový jazyk, zeptala: „Takže se začnete učit?“ Na stém kilometru dálnice D1 směrem k Brnu vznikl památník obětem dopravních nehod. Na hřebenech Krkonoš udeřil orkán. Na dva dny se veřejnosti otevřela jinak nepřístupná Amatérská jeskyně v Moravském krasu, považovaná za nejdelší systém podzemních chodeb v České republice. V pražské T-Mobile Areně roztančil publikum James Brown. Pádnými ranami zahnala v Brně pětapadesátiletá dáma na útěk dva mladé zloděje, kteří ji přepadli a pokusili se ji zbít a okrást. V Rudolfinu koncertoval fenomenální klavírista Lang Lang. Režisér Břetislav Rychlík a jeho sdružení Romea podali žalobu na lidoveckého senátora a starostu Vsetína Jiřího Čunka za to, že pod falešnými záminkami a za pomoci nátlaku či vyhrožování vystěhoval z města několik desítek chudých romských rodin – dílem do „domu“ sestaveného za Vsetínem z plechových kontejnerových buněk, dílem do budov zakoupených vsetínskou radnicí v různých vesnicích na severní Moravě. Vedení řetězce supermarketů Ahold oznámilo spotřebitelům, že vzhledem k povinnosti zdejších prodejen mít na pultě jen nezkažené maso a vzhledem k neschopnosti zdejších producentů takové zboží dodávat bude Ahold napříště kupovat masné výrobky výhradně v cizině. Pouze doplňkové věci jako králíci nebo vnitřnosti budou od místních dodavatelů, oznámila mluvčí společnosti Kateřina Pecinová. Volbou za člena ústředního výboru ČSSD se do politiky vrátil kakaový král Michal Kraus. Na parkovišti u Lovosic zatkla policie drogového kurýra s osmi kilogramy heroinu. V Praze se konal Mezinárodní víkend žen, hudební přehlídka kladoucí si za cíl objevování ženského hlasu. Na Hradě dostalo prezidentské požehnání třiašedesát nových profesorů. Že neumře mladej, odpověděl filmový režisér Miloš Forman na otázku Lidových novin „Dosáhl jste všeho, co si umělec může přát. Co je podle vás u kumštýře předností zralého věku?“. Meteorologové oznámili, že dosavadní teplé počasí bude pokračovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2006 pod titulkem Minulý týden