Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hra o jablko v rozvojovém světě

Odcizená a nezaměstnaná mládež je problém všude na světě. Ale obzvlášť velký problém představuje v rozvojovém světě, kde roste demografická vlna srovnatelná s obrovským „baby boomem“ z konce druhé světové války na Západě.

Co je lepší – zdravá a vzdělaná mládež, nebo hloupí, zahořklí výrostci? Kdo je pro to první, dává druhou šanci.

Odcizená a nezaměstnaná mládež je problém všude na světě. Ale obzvlášť velký problém představuje v rozvojovém světě, kde roste demografická vlna srovnatelná s obrovským „baby boomem“ z konce druhé světové války na Západě. V nejrozvinutějších zemích světa však přinesla poválečná éra těmto silným ročníkům, které se dnes pomalu připravují na penzi, dosud nevídanou prosperitu. Přinese budoucnost stejně slibné vyhlídky i více než miliardě mladých lidí od 12 do 24 let, kteří dnes žijí v rozvojovém světě?

Raději zdravý a vzdělaný

Vlády všech rozvojových zemí naléhavě potřebují vymyslet správnou kombinaci investic a politických přístupů, aby zajistily, že mladí lidé získají vzdělání, najdou práci, zůstanou zdraví, založí rodinu a stanou se angažovanými občany. Pokud se vše podaří správně namíchat, bohatě se to vyplatí. Předpokládá se, že ve východní Asii se tato „demografická dividenda“ podílela na hospodářském růstu v regionu z více než jedné čtvrtiny.

Rozvojové země již mohutně investovaly do dětí. Jejich mladí lidé jsou tudíž vzdělanější a zdravější než předchozí generace. Více než 80 % dětí dnes chodí na základní školu, což je o třicet procent víc než v roce 1970. A dětská úmrtnost klesla za stejné období ze šestnácti na 6,5 procenta. Vlády se však dnes nesmí spokojit jen s investicemi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].