Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2006
45/2006 • 5.–12. 11. 2006

2006/45

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené dámy a pánové,
naši redakci posílili dva noví redaktoři – reportér Lidových novin Vladimír Ševela a Tomáš Sachr. Dále chci upozornit, že v dnešním čísle najdete rubriku
Diskuse kvůli inzerci výjimečně až na straně 19. Z obsahu bych vás rád upozornil na rubriku Téma s analýzou vztahu Evropské unie a Turecka, jehož důležitost určitě naplno doceníme teprve v průběhu budoucích let.

Kultura

Co se děje ve světě

Helena Březinová

Skandinávci žijí v přesvědčení, že hovoří výtečně anglicky. Znalost angličtiny se tu předpokládá natolik, že jí dánští liberálové ze strany Det Radikale Venstre nyní navrhli přiznat status oficiálního jazyka.

Víme, kdo platí naše blogery?

Adam Javůrek

Američanka Laura St. Claire si jednou po nákupu všimla plného parkoviště obytných vozů. Nejdřív si myslela, že se zde koná nějaký záhadný sjezd. Poté se dozvěděla, že tu umožňuje karavanům parkovat přes noc zdarma Wal-Mart, největší americký obchodní řetězec.

Svět podle šťastné kurvy

Markéta Pilátová

Kdo si nikdy nepředstavoval, co se honí hlavou prostitutkám, když je viděl cestou do Německa v Dubí, tak lže. A určitě si každý alespoň trochu zapřemýšlel o tom, jaké to je být „nóbl“ kurvou, která má svůj byt a v něm si provozuje nejstarší řemeslo.

Česko inspiruje Balkán

Jaroslav Pašmik

Dům ve dvoře nese stopy kulometné palby, místo oken v patře zejí jen díry, dveře jsou zazděné. Vchod do vedlejší budovy střeží dva sloupy s hlubokými brázdami po kulkách, na zdech jsou patrné rýhy po střepinách granátů.

Nepříjemná pravda o stavu planety

Tereza Brdečková

Výklady o globálním oteplování bývají buď nepřehledně složité, nebo mají přídech bulvární senzace. Nepříjemná pravda, film režiséra Davise Guggenheima o přednáškovém turné někdejšího viceprezidenta USA Ala Gorea, tohle téma popularizuje zcela seriózní cestou a mohl by se promítat i ve školách.

Za Williamem Styronem

Ladislav Nagy

Americký prozaik William Styron zemřel minulý čtvrtek nedaleko svého domova na Martha’s Vineyard ve věku 81 let. U nás se možná těšil výsadnějšímu postavení než ve Spojených státech.

Domov

Miluju Štrasburk a Lenina

Silvie Lauder

Komunistický svaz mládeže (KSM) se dostal do potíží, když si pár občanů náhodou všimlo výzev k leninskému teroru v jeho programových tezích.

Mostečané sobě

Tomáš Pavlíček

Z někdejšího gotického Mostu zbouraného v 70. letech kvůli uhlí zbyl jenom kostel, od kterého se nahoru do kopce táhnou řady panelových bloků. Má logiku, že právě z této sociální laboratoře jsme se dozvěděli, jak snadno se lze v současných Čechách zmocnit i velké sedmdesátitisícové obce.

Připomeňme si

Kateřina Mahdalová

Strom porazit, oloupat nebo namořit, prostě zabránit kůrovci vyletět a napadnout stromy v okolí. To byl ještě nedávno hlavní plán správců šumavského národního parku.

Divokost v srdci

Jáchym Topol

Mořský orel, v Čechách dávno vyhubený, tu má znovu hnízda, vyvádí mladé. Znovu mu ale hrozí smrt. Vzácní ptáci jsou vybíjeni otrávenými návnadami.

Jeden den v životě

Zdeněk Horák

Dnešní den je po mnohatýdenním vypětí klidný. To vypětí bylo hlavně časové (a tím i finanční, protože nezbylo moc času dělat svou práci) a emoční – plno lidí jsem si možná trvale znepřátelil, ale zase nové poznal.

Uhlí, nebo domov

Jan Kovalík

Horní Jiřetín opustili vyslanci Mostecké uhelné společnosti (MUS) a zanechali v srdcích usedlíků trvalou vzpomínku. Půl roku tady chodili od dveří ke dveřím a nabízeli místním odkoupení jejich domovů stojících na ložisku uhlí. Vyplatilo se to.

Komentáře

Mlčeti je zlato

Erik Tabery

Když na veřejné scéně pracuje politik nezatížený nějakým skandálem nebo „kauzou“, je to skvělé. Jana Hybášková, šéfka Evropských demokratů, disponovala důvěryhodností a autoritou, kterou jí předsedové zdejších partají mohli jen závidět.

Emise nedáme

Martin Uhlíř

Boj s globálním oteplováním se prodraží tím více, čím déle jej budeme odkládat. Vyplývá to ze zprávy britského ekonoma Nicholase Sterna, zveřejněné minulý týden.

Únos České televize do minulosti

Erik Tabery

Obhajovat smysl veřejnoprávních médií je každý den těžší a těžší. A to jen kvůli nim samotným.

Polsko míří proti všem

Luboš Palata

Některé návštěvy musí být dobré už jen tím, že se vůbec uskuteční. To se dá říci i o cestě polského premiéra Jaroslawa Kaczyńského do Berlína.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Pro jedny klukovina, pro jiné hanobení mrtvol. Vojáci evropské armády najdou v Afghánistánu lidské lebky. Běžná věc v zemi, která jich skrývá statisíce, a nikdo neví, zda jde o pozůstatek kriminálního činu, mudžáhida, táliba či snad sovětského vojáka z 80. let.

Pohnutky stavitelů vlády

Marek Švehla

Možná nejotřepanější politický citát všech dob říká, že demokracie je špatný systém vlády, nic lepšího ale po ruce nemáme. To je modlitbička, kterou by si teď před usnutím měli odříkávat všichni, kteří už nekonečný seriál „sestavování vlády v Čechách“ nemohou vystát.