Často hledáte, jak…
Obálka vydání 44/2006
44/2006 • 29. 10. – 5. 11. 2006

2006/44

Kultura

Co se děje ve světě

Petr Třešňák

Z bezejmenné armády sprejerů se počátkem tohoto století vyšvihl mezi známé umělce hlavně díky schopnosti zaútočit ve správný čas na správném místě.

Událost v televizi

Vladimír Just

Za televizní antiudálost ne snad měsíce, ale (přinejmenším) roku považuji magazín Víkend, odvysílaný minulé pondělí ve 22 hodin na Nově. Téma: „jeden den s prezidentem republiky“.

Mít počítač a lak na nehty

David Hertl

Rok po smrti knihovníka, editora memoárových publikací a autora řady knížek hloubavých dětských textů Ivo Markvarta (1956–2005) byla v Lounech představena jeho poslední práce.

Českému dokumentu může být i líp

Radovan Holub

Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě se už deset let snaží připomínat kořeny naší bolesti a jít dovnitř mechanismů, jimiž je lidstvo v éře globální zábavy manipulováno a uspáváno. V neděli skončil jeho další ročník.

Padesát očí a jeden večírek

Karel Veselý

Do naší běžné filmové distribuce obyčejně příliš hudebních filmů nepronikne. Zvlášť pokud je jejich tématem hip hop. V programech kin nyní najdeme hned dva takové snímky: experiment Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí a dokument Block Party v režii Michela Gondryho

To by Chalupecký koukal!

Jan H. Vitvar

Porota klání pro mladé výtvarníky si letos do výstavního finále vybrala šest autorů. Přednost dostali konceptuální výtvarníci, lidé, jejichž tvorba se nehodnotí měřítky estetickými, ale spíš etickými, autoři, kteří se nás snaží přimět k nějaké reakci.

Husák z muzea revolučních tradic

Zuzana Uličianská

Byl Gustáv Husák naivním levicovým intelektuálem, zručným politickým manipulátorem, umírněným diktátorem, nebo zcela bezzásadovým člověkem? Hra Viliama Klimáčka nám na to neodpovídá. Přísně vzato, Husák v ní není dramatickou postavou. Tedy ne postavou, která o něčem rozhoduje a může změnit běh vlastních dějin. Ani padouch, ani hrdina.