Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Praha opět pravicová

Hlavní město stojí na prahu velké změny, osmileté spojení ODS a ČSSD na magistrátu se zřejmě chýlí ke konci.

Fotografie: Sluší jim to, bude se nám stýskat. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Sluší jim to, bude se nám stýskat. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Hlavní město stojí na prahu velké změny, osmileté spojení ODS a ČSSD na magistrátu se zřejmě chýlí ke konci. „Velká koalice“ je teď ve vysoké politice neslušný pojem, hlavně ale občanští demokraté si už našli jiného partnera.

Co nám to dělají?

Se stejnou intenzitou, s jakou se vysoká politika promítá do bojů o radnice, se politici drží svých klišé při odpovědích na otázky, s kým chtějí vládnout. „Nevylučuji po volbách vůbec nic,“ říká stávající pražský primátor Pavel Bém a dodává snad nejotřepanější frázi o předčasném porcování dosud čile pobíhajícího medvěda. Bém ale může být klidný, ODS v Praze tradičně vítězí a poslední preferenční výzkumy naznačují hattrick. Sociálním demokratům nepomáhá ani „překvapivá“ kandidatura kdysi nejpopulárnější političky Petry Buzkové, která se původně chtěla stáhnout z politiky úplně. ČSSD má letos velký důvod k obavám, protože poprvé za osm let vážně hrozí, že skončí v opozici.

Podle agentury SC&C by nyní ODS v Praze volilo 46 % obyvatel, zatímco ČSSD necelých 15 %. Představitelé ODS odhadují, že by letos mohli získat 33 zastupitelských křesel ze 70 (o dvě víc než v roce 2002). „Jsou to jenom odhady, ale 36 křesel, která bychom potřebovali na většinu, nejspíš nedostaneme,“ říká Jiří Janeček, místopředseda pražské ODS a kandidát do zastupitelstva.

S kým se tedy občanští demokraté pokusí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].