Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Naše společnost je k matkám tvrdá

Je to vážné téma dneška: Nakolik zaměstnanost rodičů bere v úvahu potřeby nejmenších dětí? Raný psychický vývoj dítěte a rodinná péče patří k hlavním profesním zájmům docentky Lenky Šulové.

Fotografie: Lenka Šulová - Autor: Radim Beznoska • Autor: Respekt
Fotografie: Lenka Šulová - Autor: Radim Beznoska • Autor: Respekt

Je to vážné téma dneška: Nakolik zaměstnanost rodičů bere v úvahu potřeby nejmenších dětí? Víme, co je tu všechno ve hře? Víte třeba, že už čtrnáctidenní dítě reaguje intuitivně jinak na otce a jinak na matku?

Raný psychický vývoj dítěte a rodinná péče patří k hlavním profesním zájmům docentky Lenky Šulové (52), vedoucí oddělení sociální psychologie katedry psychologie Filozofické fakulty UK v Praze.

Je pravda, že v dnešní rodině je oslabena role otce?

Je to bohužel tak. Potkávám mnoho mladých žen, které dávají najevo názor, že muž je jako rodič jakási jejich slabší náhražka. Určitě to souvisí s tím, jak automaticky byly donedávna děti při rozvodech svěřovány do péče matek. Já se snažím všude, kde působím, vysvětlovat, že žena a muž mají ve vztahu k dítěti zcela specifické a nezastupitelné postavení. Pokud vychovává matka dítě sama, nemůže otce nikdy úplně nahradit, a naopak. Role matky a otce jsou komplementární, vzájemně se doplňují.

V této souvislosti je potřeba stále a nahlas připomínat: pro každého z nás je rané dětství určující a také velmi zranitelné období. V posledních šesti letech se výzkumu specifičnosti otcovské a mateřské role věnuji zevrubně také ve spolupráci s francouzskými kolegy. Výsledky jsou úžasně zajímavé.

V čem například?

Tak třeba: už čtrnáctidenní dítě reaguje jinak, pokud je v noci v úplné tmě z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].