Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Čtyři a půl miliardy korun. To je předběžný hrubý zisk českých zemědělců v loňském roce. Číslo se bude ještě zpřesňovat, nicméně je jasné, že zemědělci na vstupu do Evropské unie jednoznačně vydělali.

Fotografie: Konsolidační milionář Pavel Tollner. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Konsolidační milionář Pavel Tollner. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Čtyři a půl miliardy korun. To je předběžný hrubý zisk českých zemědělců v loňském roce. Číslo se bude ještě zpřesňovat, nicméně je jasné, že zemědělci na vstupu do Evropské unie jednoznačně vydělali. Zatímco v roce 2003 hospodařili ještě se ztrátou 3,5 miliardy korun, v prvním roce v Unii to již díky dotacím dělalo plus 8,6 miliardy a nyní tedy přes 4 miliardy. Ještě výmluvněji roste přidaná hodnota na jednoho pracovníka v zemědělství: v roce 2004 se zvýšila o 60 procent a loni o další 4 procenta – a to i díky zvýšení efektivity a snížení počtu zemědělců. Přitom je jisté, že ani letos nevyjdou tato čísla špatně. I přes další zvýšení evropských dotací si minulý týden zemědělci na premiéru Paroubkovi vymohli dalších 800 milionů na národním dorovnání evropských plateb.

A nyní jedna rada pro lidi, kteří často přicházejí do styku s finančními úřady a nechce se jim platit různé poplatky. Nebo také pro „bordeláře“, kteří vše nechávají na poslední chvíli, a pak včas nestíhají podat daňové přiznání a musí platit pokuty nebo poplatky za žádost o prodloužení lhůty. Rada (byť ne od Haliny Pawlowské) zní: pořiďte si elektronický podpis. Podle zákona o správních poplatcích jsou totiž od platby poplatků osvobozené veškeré úkony provedené prostřednictvím elektronického podpisu, které nepřesáhnou 2000 korun. Podpis lze za 190 korun koupit již na 73 pobočkách České…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].