Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Protestujte, ale klidně

Opět se bouří muslimové, tentokrát po něšťastně zvoleném citátu z úst papeže Benedikta XVI., a opět mezi nimi zaznívá hlas katarského „televizního muftího“, Jusúfa Al-Kardávího.

Fotografie: Jusúf al-Kardáví. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Jusúf al-Kardáví. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Opět se bouří muslimové, tentokrát po něšťastně zvoleném citátu z úst papeže Benedikta XVI., a opět mezi nimi zaznívá hlas katarského „televizního muftího“, Jusúfa Al-Kardávího. Podobně jako v zimní kauze karikatur Proroka i tentokrát typicky ohnivě vyzval muslimy ke „Dni hněvu“ proti západním útokům na islám, zároveň však zdůraznil mírový charakter protestů. Silná rétorika, ale poměrně uměřený obsah. To je styl egyptského doktora islámských věd, který v době globalizace hledá způsoby, jak modernizovat islámskou autoritu.

Učenec, aktivista, pop star

Znalec regionu Anthony Shahid z Washington Postu ho trefně nazývá zčásti náboženským učencem, zčásti televizní hvězdou a zčásti záhadou. Kardáví má za sebou klasickou kariéru sunnitského učence a aktivisty: vystudoval jako jeden z nejlepších studentů ročníku prestižní univerzitu Al-Azhar v Káhiře. V mládí militantně vystupoval za islámské obrození a antiimperialistický nacionalismus, byl několikrát vězněn za členství v Muslimském bratrstvu, poté se odstěhoval do Kataru, kde už 40 let učí islámské právo na různých akademických postech. Od bratrstva a radikálního islamismu se distancoval a odstartoval velmi svéráznou kariéru. Do povědomí široké veřejnosti se dostal v polovině 90. let díky svému pořadu na první nezávislé arabské satelitní stanici Al-Džazíře. Jeho týdenní 90minutový pořad Šaría a život se setkal s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].