Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Euro, nebo život?

Následující řádky přinášejí ukázku z internetové čtenářské debaty nad článkem „Hrátky s rozpočtem“, který jsme publikovali v minulém čísle.

Následující řádky přinášejí ukázku z internetové čtenářské debaty nad článkem „Hrátky s rozpočtem“, který jsme publikovali v minulém čísle. Komentovali jsme v něm fakt, že čeští politici odsunuli přijetí eura na neurčito – a tím se pro ně zase po letech otevřela možnost sepisovat rozpočtové výdaje zcela volně, bez obav z porušení evropských omezujících předpisů.

Ukaž vlídnou tvář

Naši vrcholní politici jsou mistři světa v populismu. Jedněch šibalů jsme se na krátký čas zbavili a ti, kteří se tvářili jako andělé spásy, brnkají na populistické strunky místo nich. Ministr Tlustý nedávno v televizním duelu znectil svého předchůdce, ale zdá se, že to udělal jen proto, aby národu ukázal viníka, díky němuž se bez astronomického schodku rozpočtu v příštím roce opět neobejdeme. V takové sumě se pár miliard na mírně nadstandardní zvýšení důchodů ztratí a pravicová vláda ukáže lidu před volbami svou vlídnou tvář. Dopad oddálení přijetí eura bude citelnější než oddálení vstupu do schengenského prostoru. A ještě daleko závažnější jsou důsledky toho, čím je odsun přijetí eura způsobován. Pokud razantně nenastartujeme ekonomiku a neprovedeme nezbytné reformy, udusíme se ve vlastních dluzích.

O mně je známo, že jsem všude byl a všechno znám, takže nikoho nepřekvapí, že mám v kapse geniální řešení, které narovná pokřivený sociální systém a deformovanou daňovou soustavu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].