Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.edge.org

Svět kolem nás je až příliš rychlý. Co se stane dnes, zítra jako by ani nebylo. Nic nemá absolutní platnost. K čemu to všechno je?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Svět kolem nás je až příliš rychlý. Co se stane dnes, zítra jako by ani nebylo. Nic nemá absolutní platnost. K čemu to všechno je? Existují hranice poznání? Je lidský mozek dost inteligentní na to, aby pochopil sám sebe? Na serveru edge.org na vás čekají tyto a mnohé jiné otázky i s odpověďmi nejlepších mozků světa. Kromě tohoto „world question center“ (www.edge.org/questioncenter.html) zde najdete odkazy na zajímavé knihy a on-line magazíny. Momentálně si můžete přehrát například videozáznam z diskuse Noama Chomskyho a Roberta Triverse.

Nadace Edge vznikla v roce 1988. Neformálně sdružuje biology, fyziky, spisovatele, sociology, antropology, počítačové odborníky, novináře… Jejich myšlenky a úvahy tu lze najít v mnohých esejích nebo v odpovědích na již zmiňované otázky. Rok co rok Edge jednu položí a následně zveřejní téměř sto odpovědí.

Roku 1998 zazněla první z nich: „Na co se ptáte sám sebe?“ Po 11. září 2001 se server ptal „Co teď?“ a roku 2005: „V co věříte, přestože to nemůžete dokázat?“

Jen na ochutnání: editor webu John Brockman ve svém originálním eseji hovoří také o tom, že žijeme v kultuře vyhledávání. Google nás udržuje v jistotě, že ať budeme hledat cokoli, dokážeme to najít. Časem pak možná dojde k tomu, že sice neztratíme umění odpovídat, nebudeme však dost bystří na to, abychom se ptali…

Autorka je studentkou gymnázia v Táboře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].