Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Ty nejzajímavější knižní novinky pro tento týden.

Jaroslav Rudiš: Grandhotel (Labyrint)

Až obsedantní alfou i omegou života samotářského Fleischmana je počasí a měření, která jsou s ním spojená (že by inspirace skutečným příběhem duševně nemocného výtvarníka Zdeňka Koška?). Román je situován do Liberce a do tamního Hubáčkova televizního vysílače. Už to nebude trvat dlouho a v kinech se objeví stejnojmenná filmová adaptace Davida Ondříčka.

Jürgen Neffe: Einstein (Argo)

Vypláznutý jazyk, rozčepýřené vlasy, housle a rovnice E = mc2. Čtivě napsaná fyzikova biografie ukazuje, že odkaz Alberta Einsteina se nedá redukovat pouze na tyto provařené atributy.

Simona Bartolenová: Musée d´Orsay Paříž (Knižní klub)

Edice věnovaná nejslavnějším světovým galeriím zamířila do Paříže a do tamní sbírky francouzského umění 2. poloviny 19. století, shromážděné od roku 1986 v budově bývalého nádraží.

Revolver Revue 64 (Společnost pro Revolver Revue)

Čtyřiašedesáté číslo revue je z velké části věnováno interpretacím tvorby a života Ezry Pounda a fenoménu hippies na Východě. V prvním oddílu najdeme ukázky ze vzpomínek novináře Alana Levyho, v druhém část románu Mystici a narkomani, který líčí strasti „hipíků“ působících za totality na území Polska.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2006 pod titulkem Knihy