Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Natascha jako součást trhu

Honorář za rozhovor je vlastně vyjádření, kolik jsou teď diváci ochotni Natasche za její příběh zaplatit. A Natascha za to alespoň bude moct studovat a vůbec si zařídit nový život.

Je to událost, která rozčeřila první strany i těch nejserióznějších evropských deníků. Natascha Kampuschová dala televizi rozhovor. Ještě den předtím psaly německé noviny o tom, že neukáže svoji tvář a od úřadů možná dostane novou identitu. Obrovský zájem novinářů, který vrcholil pokusy o počítačovou rekonstrukci její podoby, ale oběť únosu a osmiletého věznění dovedl k názoru, že bude lepší si únavné schovávání ušetřit. Je tedy Natascha Kampuschová obětí novinářské senzacechtivosti? To by byl příliš prvoplánový pohled.

Natascha je dospělá žena, navíc dala rozhovor za peníze. Šéf německého svazu novinářů se nechal slyšet, že to není pro žurnalistiku dobré, protože jakékoli rozhovory by měly být zadarmo. To je pravda, kolikrát se ale objeví někdo, kdo strávil od dětství osm let v zajetí ve sklepě. Takže spíš připusťme, že i v novinařině může někdy zafungovat pravidlo nabídky a poptávky. Honorář za rozhovor (mluví se o částce stovek tisíc eur) je vlastně vyjádření, kolik jsou teď diváci ochotni Natasche za její příběh zaplatit. A Natascha za to alespoň bude moct studovat a vůbec si zařídit nový život.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2006 pod titulkem Natascha jako součást trhu