Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Můj oblíbený web

Dočtete se, jak se nechat „ekologicky“ pohřbít – musíte se obejít bez balzamování, rakve z tvrdého dřeva a nákladných náhrobků.

Dočtete se, jak se nechat „ekologicky“ pohřbít – musíte se obejít bez balzamování, rakve z tvrdého dřeva a nákladných náhrobků. Jindy se dozvíte, že herečka Natalie Portmanová nosí parádní „veganské“ botky, tedy boty, které nejsou vyrobeny ze žádného zvířecího produktu (fíha!). Především si tu však autoři dobírají politiky, úředníky, byznysmeny a další činitele, kteří na ochranu životního prostředí kašlou. To je Grist, americký internetový deník zaměřený na zprávy a komentáře o životním prostředí.

Mezi volněji laděnými texty se přitom skrývají i příběhy, při kterých úsměv na rtech tuhne – třeba články o beznadějné environmentální situaci chudých lidí, z nichž mnozí žijí i ve vyspělých zemích.

Environmentalistům bývá vyčítáno, že hlásají jen samou zkázu a beznaděj a zbytečně straší katastrofami, které má mít na svědomí lidstvo ženoucí se za materiálním prospěchem. Své pesimistické věštby přitom veřejnosti předkládají bez nápadu a fantazie. Grist se tomu vymyká. Ne že by jeho čtenáři úplně slzeli smíchy, nadhled ale autorům Gristu nechybí. Snaží se, aby zprávy o životním prostředí nebyly „neslané nemastné“. Své obchodní značce „Zkáza a beznaděj se smyslem pro humor“ (Gloom and doom with a sense of humor) ostudu nedělají.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].