Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Silvio, kamaráde, je to v suchu

Dohlížejí na sportovní pravidla činovníci, nebo soudci? Ještě před pár lety banální otázka.

Fotografie: Hvězdy jako Gianluigi Buffon se s verdiktem smířily. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Hvězdy jako Gianluigi Buffon se s verdiktem smířily. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dohlížejí na sportovní pravidla činovníci, nebo soudci? Ještě před pár lety banální otázka. Aféry týkající se korupce, dopingu či amatérského statutu provázejí vrcholový, nyní spíše industriálně-manažerský než coubertinovský sport desítky let, ale jejich řešení zůstávalo uzavřeno v partě bafuňářů. Dámy a pánové, udělejte si v tom pořádek, zaznívalo z řad veřejnosti či státní správy, když anabolické steroidy způsobovaly rakovinné diagnózy a klubová korupce v kopané čouhala jak sláma z bot. Dnes se tento vztah mění. Dámy a pánové, uděláme vám v tom pořádek. Zhruba tak zní nový přístup policie i justice, aplaudovaný veřejností. Jenže i ten má své nemoci, jak ukázal minulý týden. Doufejme, že jen dětské.

Zásadní krok v prolínání sportovního fair play a občanského, či dokonce trestního zákoníku ukázala světu hned po svém triumfu na mundialu Itálie. Jenže dva týdny poté, co byly fotbalové týmy nejvykřičenější svou korupcí při kupování výsledků odsouzeny k vysokým trestům, tyto verdikty v odvolacím řízení až překvapivě změkly. Pro ilustraci: Juventus Turín – původně sestup do 2. ligy a v ní do začátku minus 30 bodů, po odvolání totéž, ale s počátečním handicapem minus 17 bodů; Fiorentina – původně sestup do 2. ligy s handicapem -12, nyní zůstává v 1. lize s odpočtem 19 bodů; Lazio Řím – původně sestup do 2. ligy s handicapem -7, nyní zůstává v 1. lize s odpočtem 11 bodů; AC Milán – účast v 1. lize sice nezpochybněna, původně však měl za sezonu 2005/06 dodatečně přijít o 44 bodů a v nové začínat s handicapem -15, nyní přijde za loňský ročník jen o 30 bodů a handicap se mu sníží na -8, což vyrovnají tři výhry. Právě na milánském klubu expremiéra Silvia Berlusconiho vidíme, zač je odvolacího verdiktu loket. AC měl původně zapovězen příští ročník Ligy mistrů. Jenže se sníženým odpočtem za loňský rok má ještě 58 bodů, ergo třetí místo, což mu stačí na předkolo Ligy mistrů. Takže Berlusconi je zatím jakýmsi neformálním vítězem celé patálie.

Nicméně stále jde o výroky soudní moci, kterou pro tento případ delegoval italský fotbalový svaz, respektive jeho disciplinární komise – vedení svazu totiž odstoupilo. Nyní se ovšem i takto mírně postižené kluby hodlají odvolat k občanskému soudu. Na jednu stranu je to nebetyčná drzost, vždyť i nevinné hvězdy Juventusu jako Buf- fon, Nedvěd či del Piero se smířily se sestupem do 2. ligy, na druhou stranu ale vidíme další test pro italskou justici a její hledání spravedlnosti. Před pár lety vznikl na slavné Tour de France poprask, když doping vyšetřovala policie – a to pěkně ostře formou prohlídek v zázemí jednotlivých stájí. Že je to „pouze“ sport a porušení pravidel srovnatelné se švindlováním v mariáši? Francie tehdy nasadila vyšetřování srovnatelné s případy „kreativního“ účetnictví firem. Teď možná uvidíme něco podobného v kauze dopingového nařčení čerstvého vítěze Tour Floyda Landise. V Itálii jde o to, zda stejnou laťku udrží i justice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2006 pod titulkem Silvio, kamaráde, je to v suchu