Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak tulipány přicházejí o ideály

Kyrgyzští revolucionáři oslavili rok u moci, ale stále hledají sami sebe. „Ty neznáš Ryspeka?“ užasle zvedá obočí Zalkar, novinář z jikyrgyzského Oše, který udržuje čilé styky s místní odnoží čečenské mafie.

Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt
Autor fotografie: Respekt/David Munich • Autor: Respekt

Kyrgyzští revolucionáři oslavili rok u moci, ale stále hledají sami sebe.

„Ty neznáš Ryspeka?“ užasle zvedá obočí Zalkar, novinář z jikyrgyzského Oše, který udržuje čilé styky s místní odnoží čečenské mafie. Ryspek Achmatbajev je v zemi skoro populárnější postavou než prezident. Odkaz tohoto kriminálního bosse zůstává po jeho násilné smrti 10. května typickým symbolem kyrgyzských poměrů. Rok po vítězství „revoluce horských tulipánů“, první takové v postsovětské Střední Asii, se ukazuje, že její plody jsou stále ještě příliš vysoko, než aby na ně dosáhla většina řadových občanů.

Když trvá „telefonní právo“

Ryspek Achmatbajev je už za sovětské éry znám jako král podsvětí v oblasti jezera Issyk Kul. Po osamostatnění Kyrgyzstánu se orientuje na „poskytování ochrany“ podnikatelům, vydělává ohromné peníze a udržuje dobré vztahy s politiky. Koncem 90. let ale jeho konkurenti získávají převahu a on s obviněními z trojnásobné vraždy mizí ze země. Podle dohadů pak 24. března 2005 financuje tulipánovou revoluci, jeho lidé jsou viděni v davu, který plení prezidentský palác a svrhne prezidenta Askara Akajeva. Jisté je, že v Kyrgyzstánu se Ryspek objevuje v létě, po nástupu nového prezidenta Kurmanbeka Bakijeva a premiéra Felixe Kulova. Jeho bratr Tynyčbek ve funkci předsedy právního výboru parlamentu zařizuje audienci u generálního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].