Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bratrstvo Kočkovy pracky

Hrdina, takových by mělo být víc, říkali před volbami jedni. Ne, politický manipulátor, který vše dobře načasoval a pojistil si podporu opoziční strany, odpovídali jiní. Bylo tedy správné, že Jan Kubice vystoupil před poslanci se závažným obviněním sociálních demokratů z propojení se zločinci?

Nezkorumpovaný, velmi dobře profesně hodnocený, za jedenáct let šesti ministrům loajální policista se těsně před volbami rozhodl sdělit, že společnost je ohrožena propojením zločinu, policie a politiků. Lidé z policejního sboru a vysocí političtí činitelé podle něj brání vyšetřit nejzávažnější případy korupce, vražd a podvodů, do kterých jsou zapleteni jejich přátelé, známí, nebo dokonce oni sami. Hrdina, takových by mělo být víc, říkali před volbami jedni. Ne, politický manipulátor, který vše dobře načasoval a pojistil si podporu opoziční strany, odpovídali jiní. Bylo tedy správné, že šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice vystoupil před poslanci se závažným, ale pro většinu laiků ne zcela srozumitelným a přesvědčivým obviněním sociálních demokratů z propojení se zločinci? Určitě.

Zbabělí a osvědčení

Pro tuto jasnou odpověď existují dva zásadní důvody, byť první zní trochu jako fráze. Policista je nepolitický úředník a měl by hájit zájmy práva a pořádku v každém okamžiku. Bez ohledu na to, jestli jeho krok nějak ovlivní politiku. Druhý důvod má při dnešním stavu policie a ministerstva vnitra také železnou logiku. V zemi, kde policie funguje, by se mohl Kubice se svým podezřením a svými důkazy obrátit na nadřízené, poradit se s nimi jak dál, co dělat. V takové zemi by jej podrželi nejen nadřízení, ale i kolegové nebo státní zástupci. Nic by nemuselo být veřejně, narychlo, nepřesvědčivě. Ale bohužel Kubice a jeho podřízení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].