Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Vypadalo to, že by mohlo jít o zkoušku odvahy Ústavního soudu: Ten měl totiž minulý čtvrtek jednat o stížnosti poslanců ODS proti tzv. cukerným kvótám regulujícím, kolik smí který cukrovar prodat cukru.

Fotografie: Ossis a Wessis jsou si blíž. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Ossis a Wessis jsou si blíž. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Vypadalo to, že by mohlo jít o zkoušku odvahy Ústavního soudu: Ten měl totiž minulý čtvrtek jednat o stížnosti poslanců ODS proti tzv. cukerným kvótám regulujícím, kolik smí který cukrovar prodat cukru. Jenže vláda těsně předtím uvedenou vyhlášku nahradila novou vyhláškou – ovšem takřka stejnou, což vyvolává otázku, zda jen nechce zmařit jednání. Nebylo by to poprvé: Když před třemi lety Ústavní soud jednal o zrušení výměru regulujícího nájemné, ministerstvo financí těsně před rozhodnutím uvedený výměr zrušilo a nahradilo zcela stejným, jen pod nepatrně jiným názvem. Soud se tehdy nenechal rozhodit a zrušil šmahem vše. Takže jak rozhodli ústavní soudci nyní? Šalamounsky: Odložili rozhodnutí a dali oběma stranám sporu 14 dní na nová vyjádření. Nutno ale přiznat, že věc je nyní složitější: Oproti nájemnému totiž nyní česká vláda při vyhlášení cukerných kvót vycházela ze stejného principu jako Unie, která také jednotlivým státům přiděluje, kolik smějí produkovat cukru.

Nezaměstnanost v Německu začíná klesat. Tak to alespoň říkají prosincové cifry Spolkové agentury práce – v meziročním srovnání je na západě Německa o 9 procent a na východě o 7 procent nezaměstnaných méně. Podle německých analytiků se ovšem poměr mezi oběma částmi země vyrovnává. Ve starých spolkových zemích se totiž zpětně projevil účinek přesně před rokem zavedené reformy známé jako Hartz IV…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].