Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Pomoct může i ten, kdo není dokonalý

Lidská práva a demokratické hodnoty si v české diplomacii stále hledají své místo. Někteří tvrdí, že Česko jako malý stát nemá šanci změnit svět, naopak jiní věří, že jsou to právě malé země, které proto, že nikoho neohrožují, mohou mnohem otevřeněji než velmoci upozorňovat na porušování základních lidskoprávních norem.

Lidská práva a demokratické hodnoty si v české diplomacii stále hledají své místo. To závisí na momentálním stavu přetrvávajícího sporu mezi logikou zisku a logikou principů. Stoupenci zisků tvrdí, že Česko jako malý stát nemá šanci změnit svět, může se v něm však pohodlně zabydlet. Nemá proto smysl pokoušet se o nemožné a kritizovat porušování lidských práv v Číně či Rusku, pokud se tím ohrožují obchodní vztahy českých firem. Naopak podle těch, co vyznávají principy, jsou to právě malé země, které proto, že nikoho neohrožují, mohou mnohem otevřeněji než velmoci upozorňovat na porušování základních lidskoprávních norem. Navíc Česko může reflektovat vlastní zkušenost s totalitním režimem a přispět k vytváření lepšího světa.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl obohatil logiku zisku o nový argument. Na rozdíl od běžných klišé se Míl vyhýbá bezbřehému pragmatismu. Jeho argument zní na první pohled přesvědčivě. Pokud chceme měnit svět, musíme začít u sebe. Naši současní politici jsou tak neschopní a zkorumpovaní, že se nemohou pokoušet o nějaké principiální postoje, poněvadž by je stejně nikdo nebral vážně. Na druhou stranu česká společnost si vede dobře, máme špičkové umělce, sportovce a byznysmeny. Pokud se budeme snažit, tak za pět let můžeme mít také vážené politiky schopné oslovit svět. Do té doby je lepší mlčet.

Přesto je Mílův argument chybný. Nemusíme být nekritickými obdivovateli současné vlády, abychom věděli, že srovnávat případ Chodorkovskij…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].