Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Naši lidé zezdola

Šestadvacetiletý student Mladen Grebo narozený v srbském Bělehraděje člověk, kterého by velká část Čechů nechtěla za souseda. Aspoň teoreticky určitě: Žít vedle lidí ze zemí bývalé Jugoslávie je tu podle sociologických dat jedno z nejméně populárních sousedství. Příběh rodiny Grebů je v tomto světle zajímavý dvojnásob.

Fotografie: Ta cesta na mapě nebyla. (Lidije a Mladen) • Autor: Respekt
Fotografie: Ta cesta na mapě nebyla. (Lidije a Mladen) • Autor: Respekt

Mladen Grebo je člověk, kterého by velká část Čechů nechtěla za souseda. Aspoň teoreticky určitě: šestadvacetiletý student se narodil v srbském Bělehradě a žít vedle lidí ze zemí bývalé Jugoslávie je tu podle sociologických dat jedno z nejméně populárních sousedství – podobně jako je tomu třeba s Romy. Příběh rodiny Grebů je v tomto světle zajímavý dvojnásob.

Ať nejsou sami

Mladen Grebo studuje na Karlově univerzitě, se svojí maminkou Lidijí bydlí nedaleko pražského centra, má rád fotbal a svého psa a žádnou českou nechuť k sobě jako k sousedovi nepociťuje. „S majitelem domu, kde bydlíme, máme velmi dobrý vztah, a se sousedkou si máma navzájem zalévá kytky, když někdo odjede pryč,“ říká Mladen. Jeho čeština je spisovnější, než bývá zvykem u jeho vrstevníků, jen občas těžkne pod srbochorvatským přízvukem. Přesněji řečeno, bosenským. Před čtrnácti lety společně se svým o rok a půl starším bratrem Ognjenem odešel z bosenského Sarajeva, kde se schylovalo ke kruté tříleté válce. Ze Sarajeva je odneslo poslední letadlo vypravené organizací Dětská ambasáda. Když pak po řadě měsíců konečně se svou matkou přijeli v létě 1993 na pražské nádraží, byli rádi, že jsou – jak říká Mladen – „konečně v nějaké normální zemi“.

„Když začala agrese proti Bosně a Hercegovině, byla jsem zmatená,“ vzpomíná paní Lidije ve svém bytě. Pokoji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].