Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Evropa otevírá pracovní trhy

Už dva roky jsme Evropané. Za tu dobu jsme viděli, co vzbuzuje v dnešní Evropě největší vášně – hlavně strach o práci. O práci, kterou Evropanům vezmou levné síly z Východu, tedy my. Z Unie ale dnes přicházejí i dobré zprávy: už se nás tolik nebojí.

Fotografie: Už jste slyšeli, co řekl Škromach? • Autor: Respekt
Fotografie: Už jste slyšeli, co řekl Škromach? • Autor: Respekt

Už dva roky jsme Evropané. Za tu dobu jsme viděli, co vzbuzuje v dnešní Evropě největší vášně – hlavně strach o práci. O práci, kterou Evropanům vezmou levné síly z Východu, tedy my. Z Unie ale dnes přicházejí i dobré zprávy: už se nás tolik nebojí.

Prostě přijedeš a pracuješ

Vojtěch Dobiáš (26) studuje hydrogeologii na UK. Loni s přítelkyní Zuzanou, studentkou kartografie, s dobrou angličtinou a zkušenostmi z práce v Kanadě a USA zamířili na britské ostrovy. Zatímco před lety by museli na hranicích vyplňovat „landing card“, mávat zvacím dopisem, žádat o pracovní povolení nebo pracovat načerno, dnes jednoduše nasedli na Florenci do autobusu a druhý den vystoupili v Londýně. Byt si našli na internetu, práci v job centru: Vojtěch v obchodě oděvního řetězce H&M, kam ho přijímali Španěl s Litevkou a kde nepracoval jediný Brit, Zuzana v luxusní restauraci jako číšnice. Věšení triček na ramínka budoucí hydrogeolog brzy opustil a zbytek čtyřměsíčního pobytu pracoval taky jako číšník. Vydělali si pár set liber a vrátili se s vylepšenou angličtinou a s lepší představou, jak uspět v zápase o práci, která je po škole čeká. A poznali, jaké to je odjet na druhý konec kontinentu tak snadno jako z Pardubic do Znojma. „Anglie je nejjasnější cíl pro většinu lidí – otevřela pracovní trhy, je přívětivá vůči novým příchozím, nabízí jim obrovské pracovní příležitosti a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].