Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ostuda s Barkovou

Libuše Barková je ve vazbě. Dostala se tam poněkud ušmudlaným způsobem, kvůli obžalobě za daňový podvod, za který nakonec nemusí být vůbec odsouzena.

Libuše Barková je ve vazbě. Dostala se tam poněkud ušmudlaným způsobem, kvůli obžalobě za daňový podvod, za který nakonec nemusí být vůbec odsouzena. Dostala se tam v době, kdy držela v ruce rozsudek vrchního soudu, který zrušil její pětiletý trest vězení právě za tento údajný podvod a poslal nižší soudní instanci devatenáctistránkové upozornění na závažné nedostatky, které nižší instance při vynesení rozsudku přehlédla. Barková vůbec neměla důvod prchat před jednáním soudu, naopak. Veškerý současný humbuk kolem ní je podezřele postavený na hlavu.

Policie a justice měly veškeré důvody zabývat se paní Barkovou před rokem – v době skandálu kolem její spolupráce s manželkou tehdejšího premiéra Grosse. Tehdy totiž existovala možnost, že se v souvislosti s tímto podnikáním prokáže praní špinavých peněz a možná i politická korupce. Možná by tehdy paní Barková pod tlakem vypovídala také o svých zkušenostech, jak se navazovaly kontakty mezi podnikateli á la Babiš, Mrázek, Pitr a politiky z Grossovy mocenské skupiny. Ale nikdo to tehdy nezkusil.

Ano, možná by mohla vypovídat i dnes. Ale způsob, jak se dostala do vazby – čtrnáct dnů jí bylo dáváno silně najevo, třeba policejními manévry kolem jejího bydliště, že půjde za mříže, ale se zatčením se přitom otálelo –, svědčí spíše o tom, že někdo nechce, aby vypovídala. Že by se spoustě mocných líbilo více, kdyby raději zůstala v Dominikánské republice, té daleké zemi, kvůli jejíž návštěvě ji zavřeli.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].