mobrazek_392.gif
mobrazek_392.gif • Autor: Respekt

vobrazek_392.jpeg
Fotografie: Někdo musí ze zahrady do haly… • Autor: Respekt

„Tak, dobrou chuť!“ popřál svým hostům se širokým úsměvem ministr zemědělství Jan Mládek první březnovou středu, než se před televizními kamerami pustil do jedné z mnoha kuřecích dobrot. Jeho spolustolovníci na mimořádné propagační snídani ani nepotřebovali pobízet. Šlo vesměs o zdejší velké zpracovatele drůbežího masa, kteří přišli na ministerstvo, aby po vzoru dávných ochutnávačů přesvědčili veřejnost o naprosté zdravotní nezávadnosti svých lahůdek. U Mládkova stolu vládla pohoda, všem byl na hony vzdálen strach obcházející české konzumenty kuřecího masa, které média denně bombardují zprávami snad o každém uhynulém opeřenci v okolí mnoha tisíc kilometrů. Ať už je tato kolektivní hysterie z chřipky oprávněná či ne, vyvstává s ní otázka, jak na tuzemské drůbeží podnikání dopadne smrt prvního nakaženého zvíře u nás.

Atomová drůbežárna

„Když může demonstrativně pojídat kuřecí i prezident Chirac, tak proč ne my?“ říká jeden z účastníků snídaně u Mládka na dotaz, zda je vzhledem k neznámým rizikům takové uklidňování lidí zodpovědné. „A vůbec – řekněte mi, kde ve světě je drůbeží maso zdrojem nákazy, no kde?“ dodává šéf Agrární komory ČR Jan Veleba. No třeba v Asii, v Turecku – prostě všude tam, kde se lidé virem nakazili. Po této odpovědi pan Veleba rychle končí hovor. Asi mu došly argumenty. Vždyť i sám ministr Mládek jako první…

v10.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

v10.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 43 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte