Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

O baronovi Christianu Battagliovi

V Bratronicích na návsi jsme s bratrancem Honzou sesedli z kola. Nejsem tu poprvé, projíždíme tudy často, když jedeme na návštěvu k příbuzným do Blatné. Je to kraj mých předků. Letmo se podívám na domek, ve kterém prý kdysi žil náš praprapraděda.

V Bratronicích na návsi jsme s bratrancem Honzou sesedli z kola. Nejsem tu poprvé, projíždíme tudy často, když jedeme na návštěvu k příbuzným do Blatné. Je to kraj mých předků. Letmo se podívám na domek, ve kterém prý kdysi žil náš praprapraděda. Dnes jsme sem nepřijeli kvůli našemu společnému příbuznému, ale za nejslavnějším bratronickým rodákem baronem Christianem Battagliou.

Stojíme na návsi u pomníku s bustou. Ten nechali postavit baronovi v roce 2002 obyvatelé Bratronic a Blatenska z veřejné sbírky. Na měděné destičce čteme vyrytý nápis: 935 000 km. Za tímto úctyhodným číslem je příběh váženého bratronického rodáka šlechtického původu, jemuž se kolo stalo celoživotní vášní. Proslavil se tím, že v nejdelším národním cyklomaratonu Praha – Karlovy Vary – Praha startoval pětadvacetkrát. Nikdy ho však nevyhrál. Nevyhrál ani žádný jiný prestižní cyklistický závod, i když se zúčastnil mnoha.

Historie benátského šlechtického rodu Battagliů sahá do 17. století, kdy byl bohaté vojenské rodině přiznán šlechtický erb. V roce 1708 jim byl za vojenské zásluhy udělen stav svobodných pánů. Část rodiny se usadila v jižních Čechách. Bratronický zámek získal v roce 1865 Josef Battaglia. Christianovi předkové krváceli na bojištích za čest a slávu. Rod Battagliů nezůstal nic dlužen svému příjmení. (Battaglia znamená v překladu boj.) Také Christian bojoval celý život – proti nepřízni osudu, jež mu přinesl mnohá příkoří a utrpení.

Christian Battaglia …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].