Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Němci v Iráku, díl 2

Pomáhali němečtí agenti před třemi lety za války v Iráku Američanům? Tato otázka rozjela v polovině ledna v Berlíně aféru, která stále běží, a zvažovaná parlamentní vyšetřovací komise dosud nefunguje.

Pomáhali němečtí agenti před třemi lety za války v Iráku Američanům? Tato otázka rozjela v polovině ledna v Berlíně aféru, která stále běží, a zvažovaná parlamentní vyšetřovací komise dosud nefunguje. Průtahy přiživují jednak nejednota v rámci opozice, na druhé straně nová zjištění tisku. Komise může vzniknout jen se souhlasem čtvrtiny poslanců, tedy všech tří opozičních klubů (Zelení, liberálové, Levicová strana).

Levičáci byli od počátku pro komisi, Zelení chtěli dát šanci vládě k vlastní obhajobě a nejméně jasno měli liberálové. Nyní jejich předseda Guido Westerwelle prohlásil, že o názoru poslaneckého klubu FDP rozhodne toto pondělí schůze parlamentního kontrolního grémia. Jejím předmětem jsou články listu The New York Times z minulého týdne: Agenti neutrálního Německa nejenom dávali spojencům informace z míst bojů, ale předali jim dokonce plán Saddáma Husajna na kruhovou obranu Bagdádu. Zdá se tedy, že vznik vyšetřovací komise je na spadnutí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].