Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Hubert Ripka si za první republiky vydobyl zvláštní postavení. Ačkoli byl parlamentním zpravodajem Národního osvobození a později zahraničním redaktorem Lidových novin, fungoval zejména jako informátor Hradu a především Černínského paláce.

Fotografie: Ripka: vlastenec, který se zmýlil. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Ripka: vlastenec, který se zmýlil. Foto ČTK • Autor: Respekt

Hubert Ripka si za první republiky vydobyl zvláštní postavení. Ačkoli byl parlamentním zpravodajem Národního osvobození a později zahraničním redaktorem Lidových novin, fungoval zejména jako informátor Hradu a především Černínského paláce.

Ripka se domníval, že hlavním úkolem každého občana je sloužit své zemi. A tu měl spojenu s osobnostmi v čele státu: Benešem a Masarykem, pro které byl ochoten nezakrytě překračovat zásady nezávislé žurnalistiky. Podle historika Antonína Klimka byl přímým agentem Beneše a Masaryka, takže měl hodně kvalitní informace, mnohdy ale fungoval také jako diplomat. Jako emisar prezidenta Masaryka byl například tajně vyslán za králem do Bělehradu, vyjednával za Hrad se Slováky.

Postupem času Ripkův vliv vzrůstal: už to nebyl jen informátor a občasný emisar. Zejména v krizových letech 1937 a 1938 začal fungovat jako přímý vyslanec prezidenta Beneše. Jednal s francouzskými ministry, Churchillem, českými Němci, velvyslanci. Velice často vyjednával se sovětským ambasadorem, neboť do poslední chvíle věřil, že v případě napadení Německem přijedou Sověti na pomoc. V době kolem Mnichova se také poprvé vážně rozešel s Benešem, byl přesvědčen, že je třeba bojovat.

V Londýně patřil Ripka k nejpracovitějším členům exilové vlády, a to přesto, že vlastně neměl žádný rezort. Svou energii ale posílal špatným směrem, protože stejně jako prezident uvěřil tomu, že jedinou spásou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].