Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Norské ženy vpřed

Na Nový rok začal v Norsku fungovat světový experiment. Tamní akciové firmy kotované na burze musí ve svých vedoucích grémiích zaměstnávat nejméně 40 % žen.

Na Nový rok začal v Norsku fungovat světový experiment. Tamní akciové firmy kotované na burze musí ve svých vedoucích grémiích zaměstnávat nejméně 40 % žen. Pro nově založené společnosti to platí okamžitě, již běžící mají na přechod dvouletou lhůtu. V současné době splňuje tento požadavek jen 68 z 519 firem, jichž se bude týkat, a v průměru činí podíl žen v dotyčných orgánech jen 16 %. Z toho plyne, že během příštích dvou let musí Norsko najít a do vedoucích grémií společností umístit na 600 žen. Je zajímavé, že před touto povinnou kvótou varovaly právě některé ženy-topmanažerky, neboť prý sníží profesní úroveň branže.

Ještě zajímavější je ovšem skutečnost, že zákon, který tuto kvótu nařizuje, neprosadily feministky, nýbrž bývalý ministr průmyslu Ansgar Gabrielsen, křesťan a otec čtyř dětí. Šel na to od lesa. V únoru 2002 si pozval do své ministerské kanceláře redaktora bulvárního listu a svůj plán ventiloval skrze něj. Dnes tvrdí, že kdyby postupoval klasickou cestou debat v politických grémiích, zákon by ještě ležel v přípravném stadiu. Inu, není nad seriózní bulvár.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].