Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vyšla hvězda nad Bruselem

Evropská unie má dohodu o rozpočtu. Co na tom, že vyjednávání nebyla právě krasojízdou, po sérii evropských zklamání je to průlom. A Česko navíc patří k těm zemím, jež na rozpočtu vydělají slušné peníze.

Evropská unie má dohodu o rozpočtu. Co na tom, že vyjednávání nebyla právě krasojízdou, po sérii evropských zklamání je to průlom. A Česko navíc patří k těm zemím, jež na rozpočtu vydělají slušné peníze.

Z hluboké noci

„Dobré ráno,“ řekne anglicky pobledlý muž a následuje pobavený výbuch smíchu dobré stovky utahaných lidí. Už tři hodiny je sobota 17. prosince a z části novinářů na závěrečné tiskovce zasedání Evropské rady je cítit belgické pivo nebo francouzské víno. Však se načekali: mají za sebou úmorné dva dny, v jejichž závěru se dlouhé čekání zvolna proměnilo v menší večírek v okolí baru presscentra. Zdravící Tony Blair se ostatně uculuje také: evropští lídři se právě dohodli na rozpočtu Unie do roku 2013, a britské předsednictví tudíž nekončí obávaným fiaskem. Právě naopak: podle všeho se podařilo ukončit paralýzu, ve které pětadvacítka zatuhla nedlouho po svém loňském rozšíření. „Evropa se opět pohnula,“ rozplývá se po Blairově levici usazený předseda Komise José Manuel Barroso.

Vypadalo to totiž původně moc špatně. Pětadvacítka členských zemí se už od jara snažila dohodnout na novém rozpočtu – v praxi přerozdělení necelých devíti set miliard eur určených na léta 2007 až 2013. Po předběžných jednáních po celé Evropě to ve finále znamenalo zavřít se v sídle Rady v Bruselu a během několika desítek hodin vykouzlit jednomyslnou dohodu. Taková hra o peníze nemůže být hračka za žádných okolností, letos ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].