Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Gotovina pro jásot i zármutek

Chorvatsko prožívá dilema. Na jednu stranu mu zatčení nepohodlného generála na útěku definitivně uvolnilo cestu do EU. Zároveň si ale odmítá připustit, že „naši hoši“ páchali zločiny.

Generál Ante Gotovina je už více než týden za mřížemi. Ve věznici haagského tribunálu obývá novou celu. Hned vedle Slobodana Miloševiče. Na patře je s ním ještě bosenskochorvatský velitel Paško Ljubičič a jugoslávský generál Pavle Strugar, který proslul bombardováním Dubrovníku. Gotovina bere podle všech zpráv svůj osud stoicky a na nové adrese si zvykl. Dokonce si pochvaloval kuchařské umění dalšího obžalovaného – bývalého makedonského ministra vnitra Ljubo Boškovského. Jenže zatímco sám Gotovina jako by zatčení po čtyřech letech skrývání bral skoro jako úlevu, v Chorvatsku je jeho osud stále politickým tématem č. 1.

Konec předstírání

Chorvatská vláda se pokouší o eskamotérský kousek. Před Západem vypadat jako ten, kdo konečně splnil podmínku zahájení vstupních rozhovorů s EU. A před domácí veřejností jako ten, kdo se zatčením Gotoviny nemá vůbec nic společného. Většina Chorvatů totiž zatčení generála neschvaluje. A jde navíc o velmi hlasitou většinu, jak ukázaly desetitisícové demonstrace ve Splitu i dalších městech. Jak to tedy se zatčením ve skutečnosti bylo? O detailech běžní smrtelníci neví, ale několik věcí je překvapivých. Jak to, že člověk, který prožil značnou část života v Cizinecké legii a jako bodyguard, vypadal v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].