0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov29. 1. 20053 minuty

Připomeňme si

Fotografie: Trenér Straka mohl na test. Ale co ti, jimž rozbor vlasů v obraně cti nepomůže? Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Trenér Straka mohl na test. Ale co ti, jimž rozbor vlasů v obraně cti nepomůže? Foto ČTK
Fotografie: Trenér Straka mohl na test. Ale co ti, jimž rozbor vlasů v obraně cti nepomůže? Foto ČTK • Autor: Respekt

František Straka nebral kokain. Prokázaly to testy, kterým se bývalý fotbalový trenér pražské Sparty podrobil koncem minulého týdne. V osobní rovině tak skončila „kauza“, která loni v prosinci vznesla vážné otázky nad dalším směřováním hlavního proudu tzv. seriózní české žurnalistiky.

„Českým fotbalem se šíří šokující informace – trenér Straka prý bere kokain a přišel kvůli tomu o místo,“ napsala před Vánocemi Mladá fronta. Přestože pro své tvrzení nepřinesla jediný důkaz a všichni oslovení představitelé českého fotbalu „šokující informaci“ naopak rozhodně popřeli, fáma byla na světě. A Františku Strakovi nezbylo, než jít na test. Podstoupil ho – a očistil své jméno. Nyní obesílá k soudu autory článku.

MF Dnes si dodnes žádné pochybnosti nepřipouští. „Testy ukázaly, že pan Straka nebral kokain v posledních třech letech, ale to neznamená, že ho třeba nebral někdy předtím,“ říká vedoucí sportovní rubriky Jan Švéd. „Ale i kdyby ho nebral nikdy – my jsme žádnou chybu neudělali. Všude se o tom mluvilo, chtěli jsme být prostě první, kteří o tom přinesou nějaké informace.“ Že by byl článek napsán na objednávku trenérových nepřátel z fotbalového byznysu, Švéd odmítá, jak by ale toto tvrzení vyvrátil, neví. Stejně jako neví, co by měl Straka použít na svoji obhajobu, kdyby se třeba „říkalo“, že za jeho vyhazovem…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc