Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Muzeum romské kultury v Brně otevřelo první část své stálé expozice. Může to znít jako ne právě záživná zpráva, ale skrývá důležitou věc. Po polském Tarnowě je totiž Brno teprve druhým místem v Evropě, kde se divák může kdykoli seznámit s pohnutou historií nejperzekvovanějšího etnika kontinentu.
Minulý týden otevřená expozice je zatím jen částí zamýšleného projektu. Ve finále by měla výstava pokrývat celé dějiny Romů od putování z Indie, usazování na evropském kontinentu a dlouhá staletí diskriminace přes plynové komory Osvětimi až po dnešní ghetta.

Muzeum romské kultury v Brně otevřelo první část své stálé expozice. Může to znít jako ne právě záživná zpráva, ale skrývá důležitou věc. Po polském Tarnowě je totiž Brno teprve druhým místem v Evropě, kde se divák může kdykoli seznámit s pohnutou historií nejperzekvovanějšího etnika kontinentu.

Minulý týden otevřená expozice je zatím jen částí zamýšleného projektu. Ve finále by měla výstava pokrývat celé dějiny Romů od putování z Indie, usazování na evropském kontinentu a dlouhá staletí diskriminace přes plynové komory Osvětimi až po dnešní ghetta. V tomto rozsahu ale bude expozice zpřístupněna nejdříve na konci příštího roku. První otevřená část, jejíž realizaci zaplatil grant holandské vlády, pokrývá dějiny československých Romů od konce druhé světové války po dnešek. V prvním sále se věnuje poválečnému období a komunismu, zejména s ohledem na přístup státu k romské minoritě. Zákaz kočování, asimilační politika, pak krátké uvolnění 60. let a následné stupňování tlaku na vygumování svébytné romské identity – tyhle momenty tvoří páteř diskriminace, jež byla více či méně zjevná, ale na Romy měla devastující účinek. Paralelně expozice představuje pohled do romské kultury samotné a v závěru pak porevoluční mozaiku: bez hodnocení i komentářů se tu míhají novinové články a zpravodajské šoty, ilustrující soužití českých Romů s majoritou.

A ještě na totéž téma odjinud: Člověk v tísni vydává knihu (Ne)bolí. Vzpomínky Romů na válku a život po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].