Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Za Evropu bez jedů

Fotografie: Bude-li více testů, bude se zřejmě více využívat laboratorních zvířat. (Protestní kampaň v Londýně, srpen 2005.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Bude-li více testů, bude se zřejmě více využívat laboratorních zvířat. (Protestní kampaň v Londýně, srpen 2005.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Ochrana spotřebitele versus zájmy chemického průmyslu. Tak by se dala charakterizovat debata, která se točí okolo nové evropské legislativy o testování a registraci chemických látek známé pod zkratkou REACH. Ze střetu ekologů s chemiky nakonec vzešel kompromis, který minulý týden prošel prvním čtením Evropského parlamentu.

Postihne to malé

Majitelé menších a středních firem vyhrožují krachy a vyššími cenami zboží. Velké firmy stěhováním mimo EU. Nová legislativa totiž požaduje, aby firmy během jedenácti let otestovaly všechny chemikálie, jichž se v Unii vyrobí nebo do Unie doveze nejméně jedna tuna. Následně je pak mají zaregistrovat u nového úřadu ve finských Helsinkách. Celkem jde zhruba o třetinu látek ze sta tisíc, které se v Unii používají. Pro chemičky je to změna: až dosud nebylo třeba testovat chemikálie, které se vyráběly před rokem 1981. Celkem tak od roku 1993 prošlo testy jen 143 látek. Zbytek byl mimo dohled.

„Dosud měly malé firmy velmi silné postavení. Vyráběly především specializované látky v menších objemech, to ale s novou evropskou legislativou končí,“ tvrdí Hannes Frank, šéf malé německé chemičky Jowat. Specializované chemikálie přitom tvoří asi osmdesát procent portfolia chemického průmyslu, ale jen dvacet procent obratu. Zejména na malé výrobce proto bude mít REACH dopad kvůli cenám za testy a nárůstu byrokracie.

Více pokusů

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].