Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Důchodová reforma má strach z KSČM

Občas dostávám otázku, která věková skupina nejvíce doplatí na penzijní reformu. Jsem z ní rozpačitý. V Česku totiž žádná penzijní reforma neprobíhá, dokonce se ani nepřipravuje.

Bohužel se zdá, že politická odvaha k uskutečnění nezbytných kroků modernizace důchodového systému našim politikům stále schází. Ještě před několika týdny to přitom vypadalo nadějně. Od letošního června, kdy ukončila práci skupina expertů vedená Vladimírem Bezděkem z ČNB, jsou k dispozici velmi fundované a seriózní simulace vývoje českého důchodového systému na desítky let. Samozřejmě, že jde „pouze“ o prognózy. Nicméně poprvé máme k dispozici návrhy řešení důchodového systému tak, jak si je představují hlavní politické strany.

Na práci Bezděkovy komise v létě navázala skupina parlamentních politických stran, kterou zastřešil vicepremiér Zdeněk Škromach. Až donedávna se zdálo, že si uvědomují, že téma nezbytných úprav penzijního systému by se nemělo stát předmětem předvolebního boje. Nutnost dosáhnout realistického řešení totiž vymezuje velmi malý operační prostor, v němž by se politické strany mohly výrazněji rozcházet. Proto se podařilo předběžně dohodnout několik málo kroků jak v oblasti státního systému (I. pilíř), tak pro oblast soukromého dobrovolného penzijního spoření. To pak mělo být kompromisem napříč českým parlamentem. Dosažení dohody mělo rovněž ukázat, že politici jsou schopni v otázce dlouhodobé prosperity země odložit krátkodobé stranické zájmy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].