Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Glosa

Čtyřiadvacet miliard korun loni díky špatnému spravování státního rozpočtu zbytečně zmizelo v černé díře. S touto zarážející zprávou přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), a potvrdil tak nepříjemný trend z minulých let. Jenže fakt, že neznámo kde zmizela částka rovnající se jednomu ročnímu rozpočtu ministerstva vnitra, nechala premiéra, ministry i opozici naprosto v klidu. Ministři dokonce na pár zvídavých novinářských dotazů blahosklonně odpovídají, že je všechno v pořádku. Vždyť kontroloři NKÚ jsou jen obyčejnými účetními, kteří nerozumí složité problematice rozpočtových výdajů, a žádná škoda nevznikla. Tečka.

Čtyřiadvacet miliard korun loni díky špatnému spravování státního rozpočtu zbytečně zmizelo v černé díře. S touto zarážející zprávou přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), a potvrdil tak nepříjemný trend z minulých let. Jenže fakt, že neznámo kde zmizela částka rovnající se jednomu ročnímu rozpočtu ministerstva vnitra, nechala premiéra, ministry i opozici naprosto v klidu. Ministři dokonce na pár zvídavých novinářských dotazů blahosklonně odpovídají, že je všechno v pořádku. Vždyť kontroloři NKÚ jsou jen obyčejnými účetními, kteří nerozumí složité problematice rozpočtových výdajů, a žádná škoda nevznikla. Tečka. Tento přístup vlády by měl změnit nový šéf NKÚ František Dohnal. Po dvou a půl letech od smrti Lubomíra Voleníka dostal úřad na devět let nového prezidenta, který je povinován změnit řadu věcí a pozvednout prestiž NKÚ – jedné z hlavních institucí, která kontroluje dodržování demokratických, právních a hospodářských principů v Česku.

Dohnal to bude mít těžké. Ani respektovaný Voleník nebyl žádný superman, který by vládní úředníky přinutil masivně šetřit aspoň tam, kde jeho lidé našli fatální chyby. Dokázal ale přesvědčit vlády aspoň o tom, aby reagovaly, měnily některé přístupy k penězům ve státní kase, a především uměl nálezy svých kontrolorů „prodat“ médiím. Po jeho smrti propadli kontroloři zjevné depresi. Ne že by méně pracovali, tohle je v pořádku, ale na jejich zjištění nikdo nereagoval – prostě byla brána vládou jen na vědomí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].