Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Svět kolem

Fotografie: Vyšetřovat teroristy, nebo přehmaty policie? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Vyšetřovat teroristy, nebo přehmaty policie? Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Překvapená britská média nabídla minulý týden tak nečekané líčení skutečných událostí spojených se smrtí Brazilce Jeana Charlese de Menezese v londýnském metru, že to otřáslo i důvěrou skalních anglofilů. A díky řízenému úniku informací z britské policie je na světě o jednu záhadu navíc. Teď nezbývá než čekat, jak se celá věc vyvrbí – na celém úniku je totiž v tuto chvíli nejdůležitější zpráva, že uvnitř vychvalovaného sboru britské policie skutečně probíhá důkladné a kritické šetření tragické chyby.

Podezřelý cizinec v naducané bundě uprostřed parného letního dne přeskakuje turnikety, nereaguje na výzvy policie, pádí k rozjíždějícímu se vlaku, zakopává a policistům čelícím reálné hrozbě, že se odpálí i s cestujícími ve vlaku, nezbývá, než ho několika přesně mířenými ranami do hlavy zlikvidovat. Obyčejný brazilský kluk v džínové bundě na cestě do práce. Štípnutá měsíční jízdenka u vchodu do metra, pomalý sestup po eskalátoru, nástup do vagonu, dokonce volné místo k sezení. Potom náhlý vpád policie do vozu, mladík s leknutím vstává, vzápětí je však sražen zpět na sedadlo a vbrzku koupí do hlavy a ramene celkem jedenáct kulek.

Dva popisy téže události. Jisté je snad jen to, že Jean Charles de Menezes byl nevinný a policie ho skutečně zastřelila. Známá je i atmosféra, v jaké se celá tragédie odehrála: vzrušené ráno po druhé vlně útoků na vystrašený Londýn, kdy byli všichni čtyři pachatelé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].