0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře2. 7. 20056 minut

Univerzitní vampýr

Lektoři vysokých škol se v poslední době zaklínají reformou vysokoškolských institucí jako čarovnou kulkou, která má zabít vampýra nedostatečného financování vysokoškolského vzdělávání. Zaklínadlem se stává slovo „kvalita“ v protikladu ke „kvantitě“ představované nárůstem počtu studentů na vysokých školách po roce 1989. V chápání laické veřejnosti jsou vysoké školy, zejména pak ty kamenné s úctyhodnou středoevropskou historií, nazírány s pochopitelným respektem. Zazní-li od reprezentantů univerzit výzvy ke kvalitativní reformě, jsou veřejností i politiky vnímány zvlášť naléhavě a jejich věcná podstata obvykle není zpochybňována. Podrobnější analýza však ukáže, že se slova velmi často rozcházejí s činy.

Lektoři vysokých škol se v poslední době zaklínají reformou vysokoškolských institucí jako čarovnou kulkou, která má zabít vampýra nedostatečného financování vysokoškolského vzdělávání. Zaklínadlem se stává slovo „kvalita“ v protikladu ke „kvantitě“ představované nárůstem počtu studentů na vysokých školách po roce 1989. V chápání laické veřejnosti jsou vysoké školy, zejména pak ty kamenné s úctyhodnou středoevropskou historií, nazírány s pochopitelným respektem. Zazní-li od reprezentantů univerzit výzvy ke kvalitativní reformě, jsou veřejností i politiky vnímány zvlášť naléhavě a jejich věcná podstata obvykle není zpochybňována. Podrobnější analýza však ukáže, že se slova velmi často rozcházejí s činy. Zvlášť dobře to lze doložit na chování Univerzity Karlovy (UK) ke dvěma již realizovaným krokům reformy z dílny ministerstva školství – změně financování studentských kolejí na ubytovací stipendia studentům a diferencovanému financování výzkumu. Rektor UK Ivan Wilhelm je předsedou České konference rektorů (ČKR) a v této roli by měl podpořit systémové změny k lepšímu, nikoli jen kroky, které přinesou více peněz jeho vlastní instituci.

Klesající prestiž

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Protesty UK proti omezení stipendií na ubytování jen na studenty prvního studijního programu bydlící mimo sídlo vysoké školy vyústily mimo jiné v demonstrační pochod zhruba 200 studentů Prahou. Změna přitom zrovnoprávňuje přístup všech studentů v ČR k veřejným dotacím…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc