Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

„Syn je z toho všeho trochu vyplašený a s nikým nechce mluvit,“ říká matka Stanislava Stěhuleho (17). To je ten spolujezdec v dvoučlenné posádce auta, po němž před šesti týdny střílel dnes už odvolaný šéf Telecomu Gabriel Berdár v domnění, že jde o násilníky, co mu chvíli před tím na dvoře jeho domu rozbili tyčí hlavu. Mluvit se příliš nechce ani řidiči auta Vladimíru Račkovi. „Obraťte se na našeho právníka,“ říká suše. Račkovi policie vrátila před deseti dny zabavené auto a železnou tyč, poté co zjistila, že na nich není žádná stopa, která by prokazovala jejich účast na útoku na Berdára. „Policie vylučuje, že by se na útoku podíleli,“ říká jejich advokát Michael Vích. Ale víc se o případu bavit nechce. A už vůbec ne o tom, jestli budou mladíci požadovat po Berdárovi omluvu, případně jinou satisfakci.

Fotografie: Berdár: Prostudujeme a uvidíme. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Berdár: Prostudujeme a uvidíme. Foto ČTK • Autor: Respekt

„Syn je z toho všeho trochu vyplašený a s nikým nechce mluvit,“ říká matka Stanislava Stěhuleho (17). To je ten spolujezdec v dvoučlenné posádce auta, po němž před šesti týdny střílel dnes už odvolaný šéf Telecomu Gabriel Berdár v domnění, že jde o násilníky, co mu chvíli před tím na dvoře jeho domu rozbili tyčí hlavu. Mluvit se příliš nechce ani řidiči auta Vladimíru Račkovi. „Obraťte se na našeho právníka,“ říká suše. Račkovi policie vrátila před deseti dny zabavené auto a železnou tyč, poté co zjistila, že na nich není žádná stopa, která by prokazovala jejich účast na útoku na Berdára. „Policie vylučuje, že by se na útoku podíleli,“ říká jejich advokát Michael Vích. Ale víc se o případu bavit nechce. A už vůbec ne o tom, jestli budou mladíci požadovat po Berdárovi omluvu, případně jinou satisfakci.

Gabriela Berdára přepadli útočníci před jeho domem v obci Všešimy, poté co se večer vrátil ze zahraniční cesty. Když se Berdár skryl v domě a volal policii, útočníci utekli. Po policejním výslechu vezla Berdára jeho přítelkyně do nemocnice, a kousek od domu potkali auto se dvěma muži; Berdár – v domnění, že jde o vracející se útočníky – vytáhl pistoli a střílel.

Kromě toho, že útok na špičkového manažera s kriminálně čistou pověstí není v Česku běžný, vzbudil pozornost fakt, že Berdárův advokát Pavel Virág čtyři dny po útoku jednomu z mladíků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].